AGATHA CHRISTIE : EN DOS STRYKNIN – 130 år idag och det firas med en 100 år gammal deckare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bookmark Förlag
Originaltitel: The Mysterious Affair at Styles
Översättare: Eva Wahlenberg
Genre: Klassiska deckare, Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 259
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-09-15

I dag skulle Agatha Christie ha fyllt 130 år! Det firas med en nyutgivning av hennes debutroman The Mysterious Affair at Styles, som på svenska fick titeln En dos stryknin, och som gavs ut för 100 år sedan.

En dos stryknin är romanen i vilken den pensionerade belgiske detektiven Hercule Poirot löser ett till synes omöjligt fall på brittisk mark, och boken lade grunden för pusseldeckaren som genre och blev startskottet för Agatha Christies långa karriär.

Poirot, en av litteraturens mest älskade karaktärer

Agatha Christie är än i dag världens mest översatta författare och världens mest säljande författare. Den unike Hercule Poirot, krigsflykting och mästerdetektiv som hamnar i England under första världskriget, har kommit att bli en av litteraturens mest älskade och odödliga karaktärer. Artig, smart, socialt kompetent och “metrosexuell” innan detta var ett trendigt begrepp. Ingen kan tänka på Poirot utan att tänka på manlig fåfänga, perfekta mustascher, oklanderligt mode och ett sinne för skönhet och symmetri.

utmanad av systern och utbildad i kemi

En dos stryknin tillkom efter att Agatha slagit vad med storasyster Madge. Systern utmanade Agatha att skapa en mordhistoria där läsaren inte skulle förstå vem mördaren var. – men där alla ledtrådar var tillgängliga för läsaren. Fair play, så att säga.

Agatha Christie var utbildad i kemi och hon började skriva pusseldeckaren medan hon arbetade på sjukhuset i Torquay under första världskriget. Hon kunde mycket om olika läkemedel, och gift blev mordmetoden i hennes debutroman – liksom i många av de senare deckarna. I den svenska titeln finns en spoilervarning – att det är en dos stryknin som har använts.

Manuset till En dos stryknin accepterades av The Bodley Head, fyra år efter att romanen hade skrivits. Men på ett villkor: att Christie skulle skriva om slutet. Denna jubileumsutgåva innehåller även originalslutet, för första gången översatt till svenska.

Jubiléumsår med pocketsläpp och filmlansering

Boken ingår i Bookmark Förlags jubileumsserie med Agatha Christie-klassiker. Originalöversättningen är gjord av Eva Wahlenberg, originalslutet är översatt av Helen Ljungmark. För den den snygga retroinspirerade omslagsdesignen står Sara R. Acedo.

Jubiléumsåret innehåller även ett pocketsläpp och en filmlansering: i oktober går Christie-klassikern Döden på Nilen upp på landets biografer, i regi av Kenneth Branagh (som även spelar Poirot, med magnifika mustascher) och i samband med premiären släpps pocketutgåvan i översättning av Helen Ljungmark.

Jubileumsåret bjuder även på ett alldeles nytt äventyr med 100-års jubilerande Hercule Poirot i bokform, signerat av Sophie Hannah.

De första kvinnliga deckarna

Nu för tiden är det vanligt med deckardrottningar – men förr i tiden förknippades deckargenren med män och Sherlock Holmes. Det tog lång tid för Agatha Christie att hitta ett förlag som ville satsa på en kvinnlig författare som inte skrev under manlig pseudonym (eller neutrala initialer) – och hennes beslut att inte vara anonym, att skriva Agatha Christie på omslaget gjorde att glastaket för deckare krossades – en gång för alla.

Agatha Christie lanserade även de första bästsäljande kvinnliga deckarna – Frankie (Lady Frances Derwent) i Why Didn’t They Ask Evans? Tuppence (Prudence Cowley Beresford) i The Secret Adversary och givetvis allas vår favorit Miss Marple – som ligger tvåa efter Hercule Poirot i antalet lösta litterära mysterier. Miss Marple lanserades 1930 i The Murder at the Vicarage och är alltså tio litterära år yngre än de belgiske deckare.

Fira med En dos stryknin och ett fyrfaldigt leve

Agatha Christie var förresten också en pionjär inom surfning … (På vatten. Inte på internet.) Hennes många resor resulterade i många exotiska miljöer i romanerna.

Fira Agatha Christie jubileet med En dos stryknin i bokform, en god kopp te, lite symmetriskt ordnande à la Poirot – eller lite stillsam stickning medan du observerar din omgivning à la Miss Marple.

Ett fyrfaldigt leve för Agatha Christie – vars böcker nu verkligen har levat i hundrade år!

Skriven 2020-09-15

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners