ÅRETS SELMA 2020 – Rekordmånga feministiska inspiratörer prisades

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Amal Said och Deqa Abukar, från organisationen Womenisa, mottog under söndagskvällen det feministiska priset “Årets Selma 2020”. Vinnare av ”Årets Selma” Junior blev Soha Osman.

”Årets Selma” Hederspris, gick till Kerstin Weigl och Kristina Edblom för arbetet med boken I händelse av min död (Natur & Kultur). Slutligen belönades Matilda Gustavsson med ”Årets Selma” Årets Röst för sitt arbete med boken Klubben (Albert Bonniers Förlag).

”Årets Selma” är ett feministiskt pris som delas ut av SelmaStories, som är en del av Bonnierförlagen. Priset går till en person eller organisation som gjort avtryck i jämställdhetsdebatten under året som gått, och påverkat till en förändring och förbättring i samhället. Priset består av en prissumma på 10 000 kronor, ett diplom samt en gåva skapad av en feministisk konstnär eller konsthantverkare. I år delades hela fyra priser ut.

Läs mer om ”Årets Selma 2020” här!

Prisutdelare under kvällen var Kulturminister Amanda Lind (”Årets Selma 2020”), Bonnierförlagens VD Sara Börsvik (”Årets Selma” Junior), Ebba Witt-Brattström, professor i Litteraturvetenskap med genusinriktning (”Årets Selma” Hederspris), samt artisten Silvana Imam (”Årets Selma” Årets Röst).

Motivering ”Årets Selma 2020”
Med hopp om att minska köns- och ursprungssegregationen samt bana väg för framtidens kvinnliga ledare och talanger har de med passion och envishet etablerat ett engagerande, lukrativt och nytänkande nätverk för kvinnor. Under 2019 har de skapat förutsättningar för ekonomisk självständighet och frihet för åtskilliga kvinnor genom att visa vägen till sysselsättning och eget företagande. Det är systerskap på riktigt.
”Årets Selma 2020” tilldelas Amal Said och Deqa Abukar, från organisationen Womenisa.

– Att få detta ärofyllda pris betyder enormt mycket för oss. Trots strukturella hinder har vi på kort tid tagit fram ett koncept som har lett till att fler kvinnor vågat ta steget till att starta företag och fler har kommit ut i arbete. Detta pris delar vi med alla som har stöttat oss och trott på vår vision om ett samhälle byggt på inkludering. Om vi kan, kan ni, säger Amal Said och Deqa Abukar, organisationen Womenisa och vinnare av ”Årets Selma 2020”.

Motivering ”Årets Selma” Junior
Trygghet är en förutsättning för frihet. Genom att initiera och driva en rad trygghetsaktiviteter vill hon skapa potential för unga att realisera sina visioner och livsval oavsett bakgrund, kön eller religion. Med imponerande glöd och stor dedikation har hon metodiskt och energiskt skapat progressiva projekt av och för unga. Till en betydelsefull röst som aldrig lär tystna. ”Årets Selma” Junior tilldelas Soha Osman för projektet Ung och trygg.

Vinnare Soha Osman kommenterade juryns val:
– Jag har haft privilegiet att ha både kvinnliga och manliga förebilder som visat mig vad riktigt feminism är. De är också anledningen till att jag tog det här initiativet. Jag vill föra kunskap vidare till den yngre generationen och därigenom åstadkomma en samhällsförändring. Det är inte enkelt att alltid känna sig motiverad men det här priset ger mig inspiration att fortsätta livet ut, säger Soha Osman, vinnare av ”Årets Selma” Junior.

Motivering ”Årets Selma” Hederspris
Under tio år har de kartlagt varje fall i Sverige där en kvinna mördats av sin partner. Genom sitt digra och angelägna arbete har de gett röst och upprättelse åt dem som tystats och belyst en skrämmande och brännande samhällsfråga som berör oss alla.
”Årets Selma” Hederspris tilldelas Kerstin Weigl och Kristina Edblom för arbetet med boken I händelse av min död.

-Vi är mycket glada över det fina erkännandet, och tänker att uppmärksamheten är hedrande för alla familjerna som vi fått intervjua under flera år. Utan deras berättelser hade det inte blivit en bok, säger Kerstin Weigl och Kristina Edblom, vinnare av ”Årets Selma” Hederspris.

Motivering ”Årets Selma” Årets Röst
Hennes berättelse skär närmast kirurgiskt över sidorna. Med aktningsvärd precision och lätt hand går hon såväl bråddjupt som brett i sin redogörelse över makt och maktmissbruk i svenskt kulturliv. Med sin bok har hon en gång för alla visat att pennan är mäktigare än svärdet. ”Årets Selma” Årets Röst tilldelas Matilda Gustavsson för Klubben.

– Klubben är ett körverk och därför tillhör den här fantastiska utmärkelsen alla de röster som bröt tystnaden – och som för alltid förändrade kulturvärlden, säger Matilda Gustavsson, vinnare av ”Årets Selma” Årets Röst.

Juryn för ”Årets Selma 2020”
Suad Ali, Statsvetare och Migrationsexpert, Sara Nyström (Albert Bonniers Förlag), Anton Klepke (Bonnier Carlsen), Åsa Selling (Romanus & Selling och Bonnier Bookery), Maria Såthe (Wahlström & Widstrand), Kerstin Almegård (Ester Bonnier), Johanna Haegerström (Albert Bonniers Förlag), Ebba Östberg (Ester Bonnier), Jennie Sjögren (Ester Bonnier), Thérèse Cederblad (Bonnierförlagen Kommunikation), Marie Björk (Bonnierförlagen Kommunikation), Stephanie Tärnqvist (SelmaStories)

© Selma Stories

print

Våra samarbetspartners