​ENGSTRÖM & RICHERT ger ut romantrilogi på Bokfabriken

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Kulturjournalisterna och äkta paret Thomas Engström (”Ludwig Licht”-serien) och Margit Richert (krönikör i SvD) skriver en ny romantrilogi som utspelar sig på Nordkalotten.

Första boken kommer nu i höst och ges ut av Bokfabriken.

– Böckerna visar en otäck framtid. Civilisationen och teknologin har till stora delar kollapsat. Efter sisådär femtio sidor började vi undra vad det här egentligen är för sorts bok. Är det som … Game of Thrones, fast 2049? Är det som Margaret Atwoods och Ursula le Guins romaner? Är det en svensk Pestens tid? Kanske det. Det underbara med Bokfabriken är att att de litar på oss, att de verkligen tror på det här projektet och går in så helhjärtat. Och vi behöver inte låsa oss vid någon särskild genre heller. Det är ett fantastiskt fint samarbete. Och med läsarna också – genom vårt gemensamma instagramkonto får vi både intryck och återkoppling från de som faktiskt betyder något – vår läsekrets!

Thomas Engström, kulturskribent på Aftonbladet och även författare till hyllade thrillerserien om Ludwig Licht som också gjorts till internationell TV-serie, och Margit Richert, krönikör och kritiker på Svenska Dagbladet, har de senaste åren rest runt i världen. Från Sjöbo till Ukraina, Georgien, Armenien, Turkiet, Mexiko, Rotterdam, Shetlandsöarna – och så tillbaka till Sverige, närmare bestämt Norrbotten.

Samtidigt har de rest politiskt och intellektuellt, och tagit rejält med intryck av den krassa verklighet de mött. Där lades grunden till en mörk framtidsanalys.

Den utblicken har de också tagit med sig in i arbetet med trilogin om Nordmark. Den utspelar sig i ett framtida Norrbotten som brutit sig loss från Sverige. En folkvald jarl styr enväldigt det som skulle bli en socialistisk utopi. Ett otal katastrofer – drastiska klimatförändringar, pandemier, total finanskollaps, okontrollerbara flyktingströmmar och inbördeskrig – har gjort att Nordmark, precis som större delen av världen, har förfallit till ett slags feodalsamhälle där bara de starkaste överlever. Eller?

– Det finns olika sorters styrka, menar författarna. Det är karaktärerna i böckerna som leder oss framåt, och vi får se vilka som är tillräckligt sluga och hänsynslösa … eller bara har tur. Det här med att skriva tillsammans är vansinnigt roligt, för man vet aldrig vad den andra har hittat på. Plötsligt plingar det till i mailen, och så har man fem eller åtta sidor att läsa. Och vi har en så stark och glasklar vision. Vi bråkar ingenting under arbetets gång, och det är ju skitkonstigt … fast ändå inte. Det beror på den där visionen, en framtidsbild vi fick när vi körde genom områden som ödelagts av skogsbränder. Det, och norrskenen vi sett här uppe, och inte minst de människor vi håller på att lära känna – det är mycket som svetsar oss samman. Vi vill samma sak, drar åt samma håll. Det finns ingen prestige, det enda som spelar någon roll är att vi gör visionen rättvisa.

I Norrbotten har Richert och Engström äntligen hittat hem, efter att ha gått över många åar för att hämta vatten. Varje dag norr om polcirkeln är ett äventyr i sig. Här har vi två författare som lever fram sina böcker, och som tar fram det bästa hos varandra. Trilogin om Nordmark blir unik, storslagen – och ohyggligt spännande. Välkomna till framtiden.

© Bokfabriken

print

Våra samarbetspartners