PRINSESSAN CHRISTINA FRU MAGNUSSON bland faktanyheter i april- och maj från Bokförlaget Ester Bonnier

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Här är de nya fackböckerna från Bokförlaget Ester Bonnier i april och maj!

Hon kallades Daisy av Prinsessan Christina Fru Magnusson
Prinsessan Christina fick aldrig lära känna sin farmor. Kronprinsessan Margareta, Gustaf VI Adolfs första hustru dog bara 38 år gammal för exakt 100 år sedan, höggravid med sitt sjätte barn. Hon lämnade inte bara familjen i förlamande sorg – hon sörjdes av ett helt folk. Hur kom det sig? Och varför blev det så tyst efter henne?
Prinsessan Christina har sökt i de privata familjearkiven efter svar. Hon har gått igenom brev, fotoalbum och dokument och rest till sin kusin drottning Margrethe i Danmark för att få veta mer. I “Hon kallades Daisy” ger hon liv och färg åt en öppen och mångsidigt begåvad engelsk prinsessa som blev blixtförälskad i en svensk prins i Kairo, kallades solstrålen på Stockholms slott och tonar fram som den första moderna kungligheten i Sverige.
Boken är skriven i samarbete med Carl Otto Werkelid, som sedan 1970-talet varit verksam som journalist och kulturskribent och i många år arbetat på Svenska Dagbladet, bland annat som kulturchef. Prinsessan Christina Fru Magnuson är syster till kung Carl XVI Gustaf. Tillsammans med Carl Otto Werkelid har hon även skrivit boken Dagar på Drottningholm (2016).
Bonnier Fakta
Utgivningsdag: 2020-04-20

Vegan på 5 ingredienser av Siri Barje
Precis som all annan mat så tycker Siri Barje att vegansk mat ska vara lättlagad, god och tillåtande. I sin nya bok Vegan på 5 ingredienser visar hon hur man med endast fem ingredienser kan laga god vegansk mat, såväl från grunden som med hjälp av halvfabrikat som sojakorv och vegofärs. Till exempel scrambled tofu, portobelloburgare och linsgryta samt veganska versioner av klassiker som bouillabaisse och chokladmousse. I boken finns recept på frukost, smårätter, huvudrätter och efterrätter, för alla som är nyfikna på att äta god vegansk mat.
Siri Barje är utbildad kock och medverkar frekvent i TV och media, bl a som kock i TV4 Nyhetsmorgon och med en blogg på Köket.se. På sitt populära Instagramkonto @siribarje delar hon med sig av smaksäkra och enkla maträtter med mycket grönt.
Bonnier Fakta
Utgivningsdag: 2020-04-21

Grönsaker A-Ö av Paul Svensson
Äntligen kommer vår främsta gröna kock, Paul Svensson, med sin stora bok om grönsaker! Med över 400 recept fördelade på 35 kapitel är det här en riktig grönsaksbibel där du får lära dig allt som är värt att veta om grönsaker och hur du tillagar dem. Grönsak för grönsak, från A till Ö, presenteras i intressanta och lärorika texter kryddade med unika råvarufakta. Här möter klassiska rätter det moderna gröna köket. Hållbarhet och närodlat är ledorden liksom vikten av att minska matsvinnet och därmed använda grönsakens alla delar. Zero waste i köket är en självklarhet, så ingen blast i soptunnan mer!
Boken är för alla som älskar grönsaker utan att man för den skull behöver vara vegetarian. Här lär du dig att få ut maximal smak ur varje grönsak och introduceras också för oväntade och spännande smakkombinationer
Paul Svensson gillar enkel, hållbar och grönsaksbaserad mat och brinner för att inspirera till en matfilosofi där det gröna står i centrum. Paul arbetar också passionerat för att öka respekten för allt som produceras och för alla delar av råvaran, med förhoppningen att vi på sikt ska kunna eliminera matsvinnet helt. Paul Svensson syns ofta i tv-rutan, bland annat har han varit programledare för ”Maträddarna” (SVT) och jurymedlem i ”Sveriges yngsta mästerkock” (TV4), förutom att han skrivit flera kokböcker.
Bonnier Fakta
Utgivningsdag: 2020-04-21

Närmare naturen av Åsa och Mats Ottosson
Efter snart 40 år av forskning i ämnet har naturens förmåga att göra oss friskare, gladare, lugnare och smartare blivit erkänd på allvar. Närmare naturen är en bok som, utifrån denna forskning, beskriver och förklarar varför vi mår bra av att vistas i naturen. Författarna berättar även om hur närhet till naturen kan bygga trygghet och existentiellt fotfäste. Bekymmer, livsstress och hoptrasslade tankar känns mindre tunga när vi vistas ute i naturen och känner oss som en del av nånting större. Närmare naturen förklarar vad det är som händer med oss i naturen, varför det händer, och var det händer. Boken innehåller även vackra naturfotografier av Roine Magnusson.
Åsa och Mats Ottosson är båda journalister med ett stort intresse för hälsa och natur. De har tillsammans gett ut flera böcker, bl a den Augustprisnominerade Nära fåglar.
Bonnier Fakta
Utgivningsdag: 2020-04-28

Godare glass av Camilla Hamid
I Godare glass bjuder Camilla Hamid på enkel och god glass utan glassmaskin. Bara att blanda ihop och låta frysen sköta resten – det har aldrig varit lättare att få till en härligt krämig glass med mycket smak! Camilla är känd för att på ett fantasifullt sätt kombinera och förädla recept och recepten i denna bok är inget undantag. Vad sägs till exempel om hallongrottsglass, kanelbulleglass, citronmaräng-pinnglass eller glassrulltårta? Här finns dessutom flera recept på lite hälsosammare glass som nicecream av sötpotatis och kokos, och utöver glassrecept finns flera recept på tillbehör så som ätbara chocolate chip cookie-skålar och glasstrutar. Många av bokens 62 recept kan göras veganska eller glutenfria.
Godare glass är Camilla Hamids andra bok. Hennes första bok Baka utan ugn släpptes våren 2019 och fick många läsare att förstå hur enkelt det kan vara att baka. Med Camillas påhittighet och smaksäkerhet i köket blir bakverken dessutom drömgoda! Förutom böckerna bloggar Camilla under namnet My Kitchen Stories och driver det populära Instagramkontot @camillahamid.
Bonnier Fakta
Utgivningsdag: 2020-04-28

Ja till njutning – sex och självkänsla efter femtio av Eva Sanner
Efter femtio är väl sexlivet ett avslutat kapitel? Eller? Nej, tvärtom upplever många kvinnor en stor frihet när de kan släppa frågan om barnalstrande och preventivmedel – nu kan fokus i stället ligga på lust och sexuell mognad.
I denna viktiga bok visar Eva Sanner att det går att ha sex på ett annat sätt under den här delen av livet, så som vår kropp vill ha det. Vi får en fördjupad kunskap om klitoris, orgasmer och g-punkten och lär oss att hantera prövningar i våra relationer, kanske när vi inleder nya eller avslutar gamla, eller i att leva ensam. Och hur allt detta påverkar sexualiteten. Hon uppmuntrar oss dessutom att ta ansvar för vår personliga utveckling och att våga öppna dörren för ett sexliv på en helt ny nivå.
Eva Sanner är parterapeut och författare till ett stort antal böcker om psykologi, relationer och intimitet. I sin nya bok öppnar hon för ett nytt förhållningssätt till sex som ger oss större frihet, mer lust och en fördjupad relation till oss själva och andra.
Bonnier Fakta
Utgivningsdag: 2020-05-05

Rullrån och tankebrus av My Feldt
My Feldt, den poetiska, ekologiska och passionerade konditorn från Halmstad, är tillbaka med uppföljaren till sin hyllade debutbok Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga. I Rullrån och tankebrus varvar hon personliga texter om livet och döden med recept på bakverk när man är lycklig, ledsen, arg, avundsjuk och allt däremellan. För vi äter när vi firar, vi äter när vi sörjer och vi äter när vi har tråkigt. Och våra starkaste minnen är ofta kopplade till något ätbart. Boken innehåller över 60 recept på allt från tårtor, bullar och småkakor till kola, saft och praliner, men det är lika mycket en bok om hur det är att vara människa och om livets upp- och nedgångar.
My Feldt är kock och konditor med ett imponerande cv bakom sig. År 2017 tilldelades hon det prestigefyllda Svenska gastronomipriset med motiveringen “Årets vinnare är både relevant, modig och en sjuhelsikes bak- och matlagare”. Till vardags är My delägare i och driver Feldts Bröd & Konfekt och Feldts Socker & Cykel i hemstaden Halmstad. Hösten 2018 programledde hon TV-serien Mys bröllop på Sjuan och Tv4 Play. Samma år släpptes hennes hyllade debutbok Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga.
Bonnier Fakta
Utgivningsdag: 2020-05-12

Kris, kalas och kolhydrater av Anna Hellsten och Annina Rabe
Inte bara en kokbok – en bok om att äta! Kulturjournalisterna och amatörkockarna Anna Hellsten och Annina Rabes Kris, kalas och kolhydrater innehåller massor av recept, men handlar lika mycket om allt annat som hör ätandet till: minnen, möten, fantasier och fiaskon. Detta är en bok med roliga och allvarliga texter om hur mat, matlagning och ätande löper som en röd tråd igenom våra liv, genom kriser, barndom, i glädje och sorg. Det är en hyllning till alla kök som passerar en människas liv, det roligaste rummet på festen, hemmets hjärta. Vi får veta varför bergamott är den bästa citrusen, läsa om kolhydratkärlek och middagsbjudningar och sno åt oss de bästa budgetrecepten. En matbok för dig som tycker lika mycket om att läsa om mat som att laga och äta den.
Anna Hellsten är film- och tv-kritiker i Svenska Dagbladet, musikkritiker i Sydsvenskan och kulturjournalist. Annina Rabe är kulturjournalist och litteraturkritiker och sedan 2014 fast medarbetare på Expressens kultursida. Tillsammans drev de bloggen Shampoo Rising, som blev instagramkonto och som nu har blivit bok. Anna är bosatt i Köpenhamn och Annina i Stockholm.
Bonnier Fakta
Utgivningsdag: 2020-05-12

Sveriges mästerkock 2020
1 april sänds finalen till Sveriges mästerkock 2020.
Bonnier Fakta
Utgivningsdag: 2020-04-02

Förundranseffekten – Om solnedgångars läkande förmåga och känslan av att tiden räcker till – ny bok om forskningen på förundran och dess hälsoeffekter av Sara Hammarkrantz och Katrin Sandberg
Många längtar efter alternativ och verktyg för att underlätta vardagen. Förundran kan lindra stress och sänka inflammationsnivåerna i kroppen men också få oss att bli smartare, generösare och öppnare mot andra människor. Förundran i sig är inget nytt, men vetenskapen och kunskapen bakom dess effekter är det. Nu kommer boken Förundrans-effekten, skriven av Sara Hammarkrantz och Katrin Sandberg som har djupdykt i ny, banbrytande forskning.
Förundran är att se storheten och det ofattbara i det som omger dig. Att bländas av färgerna i en solnedgång, uppslukats av ett vackert musikstycke eller känna aha-upplevelsen när du får ny kunskap. Den handlar om att uppleva något överväldigande som vidgar dina sinnen och samtidigt får dig att känna dig som en liten del i en större helhet. Som får dig att blicka utåt istället för inåt. Samtidigt kan den minska oro och stress och till och med dämpa inflammationer.
Sara Hammarkrantz är frilansjournalist specialiserad på psykologi och ledarskap, tidigare chefredaktör, författare till ”Lycka på fullt allvar” – den första svenska introduktionen till positiv psykologi. Katrin Sandberg är storycoach och kommunikationsstrateg, en av grundarna till Sveriges största kvinnliga nätverk, 4good, och författare till boken ”Hitta din sanna story”.
Bonnier Fakta
Utgivningsdag: 2020-05-29

© Bokförlaget Ester Bonnier

print

Våra samarbetspartners