MARIA SEMPLE, Where’d You Go, Bernadette (W&N)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Författare: Maria Semple
Originaltitel: Where'd You Go Bernadette
Antal sidor: 332
(W&N)

Where'd Did You Go Bernadette finns inte utgiven på svenska. Däremot kom Maria Semples debutroman Idag ska allt bli annorlunda ut på svenska 2018

Where’d You Go, Bernadette släpptes faktiskt redan 2012, men eftersom boken nu har blivit film re-releasar förlaget den fullt förståeligt. I huvudrollen ser vi Cate Blanchett, något som onekligen adderar starpower till anrättningen. Men det hjälper inte; någon svensk premiär blev det inte, utan filmen i regi av indieregissören Richard Linklater släpps i dagarna direkt på dvd istället.

Vilket verkligen är synd, och inte bara för att Blanchett är en lika fantastisk som stilig aktris med klass, utan även för att det här är en både udda och smått utflippad historia.

Vill bara spendera livet i hemmets lugna vrå

I handlingens centrum finner vi Bernadette Fox, en i yngre dagar berömd och geniförklarad arkitekt, men idag mest en excentrisk individ som lider av torgskräck. Det sistnämnda gör att hon helst bara vill spendera livet i hemmets lugna vrå. Därför överlämnas alla sysslor till en personlig assistent via mail på plats i Indien.

En tripp till Antarktis och fyra missfall

Det skulle hon inte gjort ska senare visa sig, men vad göra när den begåvade dottern helst av allt vill kryssa till Antarktis med sina föräldrar. Bee, som den femtonåriga dottern heter har trots allt blivit lovad vad som helst om hon fick ett perfekt slutbetyg.

Fast egentligen vill Bernadette inte göra den där trippen till Antarktis. Hon vill som sagt inte göra någonting utanför hemmet alls. Om nu sanningen ska fram. Något som förmodligen kan relateras till fyra missfall och en utdragen konflikt relaterad till familjens tidigare hem i Kalifornien och tillika huset som grundlade hennes berömmelse inom arkitektskrået.

En påfrestande bror duktig-typ

Numera bor familjen dock i Seattle, en stad Bernadette avskyr, och inte bara för det ständiga regnandet. För det behöver väl knappast påpekas att hon inte kommer överens med folket där heller. Mest problematisk är relationen med grannen Audrey Griffin, en påfrestande bror duktig-typ, som gnäller både på Bernadettes brist på engagemang i dotterns privatskola och buskarna som tydligen hotar att ta över hennes trädgård.

Som om detta inte vore nog anklagar Audrey Bernadette för att har kört över hennes fot, vilket orsakar ytterligare drama och problem i kvinnornas relation.

Tvingande psykvård nästa?

Samtidigt blir Bernadettes make, datasnillet Elgin utsatt för yttre påverkan från sin nya administratör Soo-Lin. Hon råkar nämligen även vara väninna till Audrey, så nu får han reda på allt om fruns ”överfall” på grannen.

Tvingande psykvård nästa? Ja, Soo-Lins rapporter börjar i alla fall få Elgin att tvivla på sin bättre hälfts mentala tillstånd för tillfället. En intervention verkar därför vara en bra idé. Dessvärre försvinner Bernadette spårlöst från denna via ett toalettfönster.

Mer ska inte avslöjas om handlingen, men man kan väl säga så mycket som att det blir en Antarktikatripp trots allt. Fast inte på det sätt som var förväntat och avsett. För alldeles förutsägbar är den här historien definitivt inte.

Flippat, pikorienterat och varmhjärtat

Däremot är det en såväl knäpp som satirisk och för all del också varmhjärtad berättelse. Sistnämnda kan framförallt relateras till den nära relationen mellan Bernadette och Bee medan det flippade och pikorienterade till större delen gäller innehållet i övrigt, däribland skildringen av det inskränkta i förortslivet och en del av nörderiet i datavärlden. Inte sällan flinar man gott åt författaren Maria Semples scenarion och formuleringar. I hennes värld lyfts även det humoristiska och löjliga fram i det som i normala fall betraktas som sorgligt och vemodigt.

Ett förflutet med Mad About You och Arrested Development

Where’d You Go, Bernadette är således en flyhänt och inspirerat skriven skapelse. Och som sagt knäppt skrattframkallande. Det märks att hon har ett förflutet inom tv i egenskap av manusförfattare till serier som Ellen, Mad About You och inte minst Arrested Development.

Händelseutveckling via brev, mail…

Vidare bör själva upplägget framhållas. Historiens jag är dottern Bee, men större delen av händelseutvecklingen berättas faktiskt via brev, mail, polisrapporter, skolrapporter och så vidare, signerade de olika huvudpersonerna. Sedan ska det villigt erkännas att det tog en stund att vänja sig vid det här sättet att föra handlingen framåt, men efter ett tag blev man uppslukad

Då det uppenbara ter sig tydligt

Då damp också polletten ner och poängen med tilltaget blev tydligare; eftersom de olika karaktärerna själv fungerade som berättare kunde svängarna tas ut mer. Därmed blev också olika karaktärernas tankemönster tydligare och Semple kunde spåna och utveckla personligheterna precis hur mycket hon kände för. Självklarheter alltihopa, såklart. Men det är inte alltid det uppenbara ter sig tydligt. Åtminstone inte direkt.

Skriven 2020-02-05

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners