THE BOOKSHOP

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
THE BOOKSHOP
Ett kärleksbrev till läsning, Storbritannnien/Spanien/Tyskland 2017
Regi: Isabel Coixet
I rollerna: Emily Mortimer, Bill Nighy, Hunter Tremayne, Patricia Clarkson
DVD/Blu-Ray/VOD
(Studio S Entertainment)

BETYG: FYRA

Isabel Coixet gjorde praktiskt taget rent hus när Goya Awards delades ut i Spanien (bästa film, bästa regi, bästa manus). Spanjorerna älskar tragiska historier om hjältemodiga Don Quixote typer som förgäves slåss mot väderkvarnar (eller människors fördomar och småaktighet).

Filmen är baserad på Penelope Fitzgeralds hyllade självbiografiska roman. Både boken och filmen är som klippt och skuren för att diskuteras i en bokcirkel.

Snobbigt konstcentrum eller en glädjespridande bokhandel

Emily Mortimer innehar huvudrollen som Florence Green, den mystiska dam som kommer utifrån och lägger beslag på en tom byggnad – som den självutnämnda kultureliten i staden inte saknar förrän någon annan har den. De vill plötsligt ha byggnaden till ett snobbigt konstcentrum. Med glans som de bara själva skulle spegla sig i. Florences vision är en bokhandel, som ska skänka glädje till alla i den lilla staden.

Bill Nighy – en brittisk Clint Eastwood

Och det gör den också. Även om Florence blir motarbetad, blomstrar bokhandeln i många år, och den leder bland annat till en vänskap med grannskapets lokale Heathcliffkaraktär Edmund Brundish, som annars inte gärna umgås med andra. Bill Nighy är mycket sevärd som en stoisk och enigmatisk brittisk Clint-Eastwoodtyp.

Men säg den lycka som vara … Nepotismen segrar till sist. Eller gör den verkligen det?

The Bookshop har en tänkvärd epilog, där man får se vad som hände med den lilla flickan som en gång hjälpte till i bokhandeln …

Slående vackra naturbilder hela filmen igenom!

Som ett kärleksbrev till läsning och naturen och att fånga-dagen.

Skriven 2020-01-22

print

Våra samarbetspartners