GHOST, Forum Black Box, Köpenhamn den 25 november 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Svenska Ghost – i USA mera kända som Ghost B.C. bildades då det begav sig i Lindköping. Sedan dess har de hunnit ge ut fyra album, och i samband med varje släpp har grundaren Tobias Forge bytt skepnad på sin påve medan resten har bandmedlemmarna behållit samma tjusiga masker sedan begynnelsen.

Tände till från första numret

Forge utgör mycket riktigt det bärande elementet i bandet, och precis som förväntat bjöds man på en väl genomförd show. Det var således knappast förvånande att den unga publiken tände till redan i samband med öppningsnumret Ashes.

Framför kyrkokulisserna där på scen styrde och ställde Forge genomgående de fyratusen fansen som den värste publikdomptör. Det hela gav ett genomtänkt kontrollerande intryck, och showen genomsyrades överlag av hans dramatiskt teatraliska sätt att närma sig jobbet som frontman.

Charlie Chaplin, biskop med andnöd och Forge som en manlig Cher

Om jag säger att man fick sig till livs allt från stumfilmens Charlie Chaplin till Påven på saxofon förstår ni säkert vad som avses.

Annars kan för tydlighetens skull också nämnas att tidiga numret Faith innehåll ett antal spröda gitarrinpass då och då i en annars sammanhållet tydlig och behärskad strof.

Sedan blev det lite drama också i samband med instrumentala ”biten” Miasma. För här fick minsann den stackars biskopen mindre andningsproblem

Och vad vore väl kyrklig medalj utan flashiga klädpersedlar? Fråga bara Påven själv. För vid det verkade nästan som om Forge blivit en manlig Cher med tanke på alla de klädbyten han genomförde under konsertens gång.

Extrem och experimenterande helhet

Ghost attityd gick som en röd tråd genom hels konserten, och musiken var späckad med influenser från ett större antal genrer, däribland jazz, pop, rock, filmmusik och förstås heavy metal. Och någonstans verkade helheten både extrem och experimenterande. Således är det mycket möjligt att den nye Ghostlyssnaren kan finna musiken en aning förvirrande.

Men oavsett vilket, med tanke på allt detta var det bara fullt logiskt att bandet mottog en amerikansk Grammy Award för Best Metal Performance 2016.

En rakt igenom solid insats

Summa summarum får man väl säga att bandet tveklöst excellerade med en som det heter på danska ”pissegod” insats. Den var verkligen rakt igenom solid. Dessvärre får väl Tobias Forge själv sägas vara sällskapets svaga länk. Han stämma ter sig helt enkelt för mainstream för sitt eget bästa. Vilket är lite synd eftersom bandkonceptet i övrigt är så väl sammansatt.

Foto: Henrik Hildebrandt

Skriven 2019-11-26

print

Våra samarbetspartners