AUGUSTPRISET 2019 – här är vinnarna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det prestigefyllda Augustpriset delades ut i Konserthuset Stockholm den 25 november i följande tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Pristagarna får en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare och 100 000 kronor. Lilla Augustpriset delades också ut, där vinnaren får en Lilla Augustprisstatyett och 15 000 kronor. Dessutom delades Svenska Förläggareföreningens Hederspris ut, till översättaren Jan Stolpe.

Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Elite Hotels och Swedbank. Augustgalan produceras av Fascinera.

Nedan följer pristagarna och juryernas motiveringar.

Årets svenska skönlitterära bok

Osebol, Marit Kapla, Teg Publishing

Med osviklig känsla och respekt skapar Marit Kapla ett helt universum av sitt litterära reportage om Osebol. Enskildas vittnesmål blir till lyriska sånger där olika röster varvas. Talet om platsen speglar både smärtsam förändring och oviss framtid. Glesbygdens och världens öden gestaltas genom livet i en värmländsk by.

Årets svenska fackbok

Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk, Patrik Svensson, Albert Bonniers Förlag

En svindlande historia med filosofiska och existentiella förtecken om den utrotningshotade ålens ursprung och plats bland människan och myter som för läsaren ut på djupt vatten, både bokstavligt och bildligt. Patrik Svensson låter oss följa ålen från Sargassohavet, via smörgåsbord ända in i hans själ där den, tack vare hans pappa, har fått en alldeles speciell plats. För det är också en historia om en far och son, och hur kärleken till ålen knöt dem samman i en ofta ordlös relation.

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Vänta på vind, Oskar Kroon, Brombergs

Det finns mycket att älska med Vänta på vind. Främst kanske den språkliga lättheten, den poetiska tätheten och tonträffen. Men också den fina gestaltningen av huvudpersonen Vinga och hennes morfar, två egensinniga solitärer, skildrade med en värme fjärran från allt stereotypiserande. Stark men ensam växer Vinga i arbetet med att reparera och sjösätta en båt, och i den djupnande vän- och kärleksrelationen till jämnåriga Rut.

Lilla Augustpriset

En ospelad fiol, Emma-Karin Rehnman, Lidingö

Ett samtal om ved blir till en episk saga när två vänner försöker att roa varandra vid lägerelden. Några få sidor senare har trehundra år av längtan byggts upp, skildrats och förlösts. Formmässigt briljant berättande.

© Svenska Förläggareföreningen

print

Våra samarbetspartners