ANDERS WIDMARK – jazzpianisten om obetalda jobb, vikten av att äga sin egen plattform och annat

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Många företag vill ha en Zlatan i sitt team. Hur många vill ha en van Gogh? Vincent skulle vid första anblicken vara lite avvikande. Men han visar sig inte vara så galen. Även om han skar av sig örat. Det visar sig att de där sädesfälten alls inte är en slump. Förlagorna var många. Matematisk precision är bara förnamnet. Så vilken reklambyrå skulle inte vilja ha Vincent med i sitt team? Eller?

Allt är matematik, slumpen är bortrationaliserad

Om du ska jobba med musik idag ska du inte gå på Musikhögskolan. Jag skulle snarare rekommendera Handelshögskolan. Det gäller att äga plattformen. En konstnär som blåser i sin saxofon kan man köpa in för ett par tusen. Att allt är matematik vet vi redan. Det finns således ingen ”Mad Man” men det finns en ”Math Man”. (För att citera en påläst VD på ett Googleföretag.) Slumpen är bortrationaliserad. Vilket förstås i många fall är bra. Det är därför våra nya konstnärer har jobbat på bank. Det kan gälla poeter också. Visar det sig. Så se till att äga din egen plattform. Men hur lätt är det egentligen?

Hur använda en konstnär för att skapa ekonomiska värden

Min egen fallenhet för matematik är ringa. Tyvärr. Även om det sägs att musikalitet och matematisk förmåga hänger ihop. Men jag förstår så mycket som att allt är mätbart. Blodvärden till exempel. Eller att refrängen inte bör vänta på sig mer än 30 sekunder. Då hinner man knappast två verser, det räcker med en. Vad händer annars? Jo, lyssnaren byter till en konkurrerande radiokanal.

Obetalda jobb leder till fler obetalda jobb

Så vad kan man använda en konstnär till? Jag menar för att skapa ekonomiska värden. Inte om hundra år utan NU. Reklamfilm skulle kunna funka. Musiker brukar bli bra filmredigerare. Och så hyr du in saxofonisten som får skapa lite reklamfilmsmusik. Betalar du svart behöver det inte kosta mer än ett par tusen. Och så kan du alltid säga – ”Det är bra för dig att vara med i det här sammanhanget.” Men det är det förstås inte. Möjligen leder det till ännu fler obetalda jobb för saxofonisten. Men säg den produkt som inte säljs med hjälp av musik.

Nobelpristagare underpresterar i förhållande till ljudfilen

Så vad kan man använda en konstnär till? En författare kan ju alltid skriva cliffhangers före reklampausen. Liksom artistens främsta uppgift är att locka sponsorer till TV-programmet. Det är förstås självklarheter.

Bonniers VD sa nyligen att Nobelpristagarna underpresterar. Underpresterar i förhållande till ljudfilen. Om det litterära innehållet blir för komplext blir det svårt för ljudfilen att hänga med. Därför bör det litterära innehållet anpassas efter den nya tekniken. Kanske inte konstigare än att kompositörerna fick skriva treminuterslåtar anpassade efter singeln? Eller stenkakan eller…

Så hur går ekvationen ihop? Vi ska vara normala men galna. Konstnärliga och ekonomiska. Som en köttätande vegan ungefär. Det är här teamet kommer in. Ja, just det, då behöver vi ju en Zlatan. Är du en vinnarskalle? Eller en loser? Alla går att hyra in bara man har pengarna. Så se till att äga din plattform. God jul!

Skriven 2019-11-20

JPS MEDIA i samarbete med WIDMARK PUBLISHING lottar ut biljetter till rosade jazzpianisten Anders Widmarks julkonserter i Gävle, Lund, Uppsala och Göteborg.

Vi lottar ut 4 par biljetter – en vinnare till varje konsert.

Det enda du behöver göra för att vara med i utlottningen är att gå in på vår facebook-sida och skicka ett meddelande till hos med din mail-adress och svaret på denna fråga:
Vad är titeln på Anders Widmarks album från 2014?
Skriv även vilken konsert du vill gå på – se turnéprogram här nedan.

Sista tävlingsdag är fredagen den 22 november.
Vinnarna meddelas via mail och får sina namn uppsatta på gästlistan.

Det här är julkonserten för dig som älskade Anders Widmarks psalmskivor.Ave Maria och Stilla Natt blir till blå blues, jazz och gospel. Se musikvideon till Ave Maria här:

“Anders är pianisten som får en mikropaus att svänga. Som med oöverträffad dynamik och lyrisk känsla, osviklig tajming och bergfast rytmik alltid får sin egen version att framstå som den definitiva! Den man alltid längtat efter att få höra utan att veta att den gick att göra. Anders musik slingrar sig rakt in i hjärtat och berör. Och oavsett vad han spelar gör han det med stor personlig prägel.” – Visfestivalen/ Läckö Slott 2019

“One of the great pianists of our time.” – Stuart Nicholson

Anders Widmark har vunnit två grammisar och samarbetat med bland andra Esbjörn Svensson, Salem al Fakir, Rebecca Törnqvist och Helen Sjöholm.

TURNÉDATUM
Gävle 1 december
Lund 4 december
Uppsala 15 december
Göteborg 17 december

print

Våra samarbetspartners