JENNY JÄGERFELD, Mitt storslagna liv (Rabén & Sjögren)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
JENNY JÄGERFELD, Mitt storslagna liv (Rabén & Sjögren)
Augustprisnominerad 2019!

Mitt storslagna liv. I Skärblacka.
Man skrattar och gråter om vartannat. Ibland samtidigt! Det här är en seriöst rolig bok.

Jägerfeld väjer aldrig för de allra största och svåraste och allvarligaste frågorna:
– Hur överlever man att bli mobbad i plugget?
– Hur kan man göra comeback och nystart och bli populär?

Vad mobbningen lett till

Sigge har flyttat från Stockholm till Skärblacka och nu har han sextio dagar på sig att lära sig hur man blir populär. Sedan startar den nya skolan!

Sigge hatar sig själv – det är vad mobbingen har lett till. Han hatar sina skelande ögon (och bär därför helst solglasögon). Han hatar sig själv för att andra ungar i skolan har kallat honom bög (och ännu värre saker), bara för att han var bra på konståkning. Han hatar sig själv för att han slutade med konståkningen (för exakt två år sedan). Han hatar sig själv för att han saknar det.

En tolvåring med påmålade magmuskler

Men att bli populär … det måste man kunna googla! Google har ju svar på allt!

Sigge googlar och försöker följa råden med varierande succé.

– Var rolig och berätta skämt!

– Se vältränad ut!

– Bjud på cigg!

En tolvåring med påmålade magmuskler (tack vare mormors glittriga ögonskugga), som går runt med ett cigarettpaket, ser ju HELT naturlig ut! Inte.

Trådgårdstomte på Europaresa

Sigge gillar den coola tjejen i grannskapet, Juno, men han råkar av misstag stjäla hennes trädgårdstomte (som hon älskar) och skicka ut den på Europaresa med en aspirerande filmare som han blivit vän med …

Trädgårdstomten får hur många följare som helst på Instagram! HAN har minsann inga problem med att bli populär!

Omslaget till den här boken visar upp allt viktigt i boken: ett par solglasögon, en zebra, en sköldpadda på rymmen och en trädgårdstomte.

Skulle vilja ha lite ordning och lugn och ro

För ovanlighetens skull i en ungdomsbok – här finns MASSOR av bra och roliga roller för vuxna! Också! Förutom ingående och övertygande porträtt av ungar.

Det är så himla lätt att identifiera sig med Juno, som längtar efter syskon och husdjur och lite färg och oordning …

Men det är också lätt att förstå Sigge som så himla gärna skulle vilja ha lite ordning och lugn och ro, istället för att alltid vara omgiven av två småsystrar och hur många djur som helst och allmänt kaos …

Mormor kör dragracing, men bakar aldrig bullar

De vuxna i boken är skildrade som intressanta individer, inte som en kollektiv korkad och oförstående vuxenvärld (eller som fienden) vilket är alltför vanligt i svenska barn-och- ungdomsböcker idag.

Man förstår Sigges mamma som sliter som undersköterska. Och hur arg och maktlös hon känner sig när hon får reda på hur mobbad Sigge har varit.

Man bara ÄLSKAR Sigges mormor, Charlotte Wilde, som aldrig bakar bullar och som kör dragracing och pratar engelska och samlar på coola gamla bilar (utan tak!) och uppstoppade djur och röker som en borstbindare – eller som Drottning Margrethe av Danmark.

Folk med hemliga barndomsdrömmar

Och man blir mer och mer förtjust i Krille Maräng, den blivande filmaren, som gör allt för att genomföra sina barndomsdrömmar … Han är 66 år, men hade lika gärna kunnat vara en jämnårig kompis till Sigge.

Det visar att det finns folk överallt som går runt med hemliga barndomsdrömmar. tolvåringar som drömmer om konståkning och 60-plussare som drömmer om att bli filmstjärnor …

Och mormor lever ut sina drömmar, som en tuff brud i lyxförpackning (och i lyxbil) … en dam med skinn på näsan som INTE tror på regler.

I hennes knasiga pensionat blommar hela familjen upp.

Trädgårdstomten får även han uppleva sitt livs äventyr! Det är aldrig för sent att vidga sina vyer. Även om man är gjort av glaserat gips och har levt bakom samma perfekt klippta buxbomsboll i halva sitt liv.

Helt underbar bok!

Augustprisnominerad! – Bilderböcker och ungdomsböcker hamnar (tyvärr) i samma kategori, lite orättvist.

Men det här är absolut årets bästa svenska ungdomsbok!
Läs från 9 år och uppåt … Ingen övre åldersgräns!
Ge denna bok i julklapp till alla coola mormödrar som alltid ställer upp … !
Och till alla 60-plussare som fortfarande jobbar på sina barndomsdrömmar!

Skriven 2019-11-06

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners