JAG KOMMER HEM IGEN TILL JUL

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
RegI: Ella Lemhagen
I rollerna: Peter Jöback, Johannes Kuhnke, Suzanne Reuter, Jennie Silfverhjelm, Loa Falkman

BETYG: TRE
PREMIÄR 2019-11-08

Det var nog mer eller mindre bara en tidsfråga när en biografi av Peter Jöback skulle dyka upp. En Julskiva släpptes 2002, men nu lagom till jul blir det i filmformat i regi av Ella Lemhagen.

I Peter Jöbacks filmdebut spelar han Simon, den kände Hollywoodbrodern som tar sig hem från USA för att fira jul med sin familj i den vinterklädda byn. Hans storebror Anders (Johannes Kuhnke) har stannat kvar på orten och leder den lokala kyrkokören. Brodern har alltid stått i skuggan av Simon, och detta har satt sin prägel i deras förhållande. Även om de befinner sig på var sin sida om Atlanten.

Saken förbättras inte av att deras mor, Suzanne Reuter, favoriserar sin minsting samtidigt som hon kämpar mot sin sjukdom och sitt dåliga samvete, vilket snart kommer upp till ytan.

Jöback som även har bidragit med filmidén – inspirerad av hans egen historia, drar på för fullt med sin stämma, och detta är ett lystmäte för den som gillar hans sång, inte bara julvisor.

Filmen kunde tagit en plump riktning, men i Ella Lemhagens händer vilar manuset säkert och tryggt. Loa Falkman gör sin beskärda sånginsats som familjens Julgeneral i Peder Lamm-outfit. En glad suput som verkar ha sett Fanny och Alexander ett hundratal gånger.

Visst finns det episoder som känns typiska för svensk film, ”skratta här nu”, men de passerar under radarn. Ensemblen visar upp både glädje och mörker i denna dramakomedi och med stor sannolikhet blir detta en julfilm för både stora och små. Även för de som inte sjunger i kyrkan.

Skriven 2019-11-05

print

Våra samarbetspartners