LASSIE KOMMER HEM – lägger sig som bomull kring hjärtat

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Lassie: Eine abenteuerliche Reise
Regi: Hanno Olderdissen
Skådespelare: Nico Marischka, Sebastian Bezzel, Anna Maria Muhe, Bella Bading, Matthias Habich
Svenska röster: Magnus Mark, Elliot Lingmerth, Emelie Clausen, Charlotte Ardai Jennefors, Martin Redhe Nord
Premiär: 2021-08-20
Betyg: 3

Under Hollywoods så kallade guldålder lyste inte bara tvåbenta stjärnor på himlen det fanns också två fyrbenta som fyllde biosalongerna, Lassie och Rin Tin-Tin. Den sistnämnde var till börden en schäfer och den här hemma kanske mer kände jycken var en collie.

Under mina matiné år på femtiotalet var Lassie på äventyr (1943) en av de mest förekommande filmerna på repertoaren, och jag såg den väl en tre, fyra gånger om året.

Finns en tidlöshet

Filmen har väl främst gått vidare till nästa generation därför att den blev den då bara elvaåriga Elizabeth Taylors första MGM-film och språngbräda mot en stundande stjärnstatus.

Det skulle komma många Lassie-rullar genom åren och nu är det alltså dags för en tysk version. Först som sist kan man konstatera att det finns någon sorts tidlöshet över Lasse, något som tiden aldrig kan nöta sönder.

Följer honom i sin iPhone

De flesta älskar hundar och ställer upp på talesättet att de är människans bästa vän. Kombinerar man sedan jycken med barn, en röd tråd av sensmoral, markerar i grova penseldrag svart och vitt och ramar in det hela i en visuell ögonfägnad, så är framgången som att slå in öppna dörrar.

För säkerhets skull har man dubbat till svenska också, och det fungerar bra. Det som markerar att Lassie nu befinner sig i ett nytt sekel är att barnen följer hans förehavanden i sin iPhone och fäller en och annan tidsenlig kommentar om miljön.

Jakt över stock och sten

I korta drag handlar det nu som 1943 om hur Lassie kommer på avvägar när hans familj tvingas flytta och jycken skall lämnas bort under några veckor. Familjens unge son Florian som är Lassies ögonsten börjar tillsammans med en ny vän, Priscilla (Taylors roll i originalet) jakten över stock och sten, land och hav, och till slut tassar naturligtvis Lassie hem igen och allt blir frid och fröjd.

I slott och koja sänker sig den frid och fröjd som är naven i alla Lassies film- och tv-äventyr. Det är en film som lägger sig som bomull kring hjärtat och man mår bra av att känna att något är bestående i en föränderlig värld. Tre ben eller vad man nu vill belöna Lassie med kan därmed delas ut.

Skriven 2021-08-20

print

Våra samarbetspartners