ALL TRAPS ON EARTH, Brewhouse, Göteborg den 2 november 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Nyskriven högklassig progressiv rock.

Det kan lika bra sägas med en gång: Den här musiken är tämligen svårsmält. Att ramla in utan att lyssnat på den här genren tidigare kanske inte direkt genererar kruppanfall och yrsel, men det blir garanterat en smula förvirrande.

King Crimson kryddat med svenskt vemod

All Traps on Earth (ATOE) är ett svenskt band där delar av orkestern annars spelar i Änglagård. Det är fullständigt kompromisslös progressiv rock med influenser av 70-talets King Crimson kryddat med svenskt vemod. Det finns även ett musikaliskt släktskap till band som Art Zoyd, Anekdoten och Magma. De dystra mellotronstämmorna ligger som en våt filt över musiken och låtarna är både långa och skiftande i intensitet och harmonier. Ibland hör man knappt musiken och man tror att låten är slut när det helt plötsligt exploderar och bandet manglar på i fem minuter till.

Samplade körer, vackra harmonier och ett improviserat

På ganska exakt utsatt tid öppnade ATOE med titelspåret som heter samma som bandet. På skiva är det en drygt 18 minuter lång komposition men jag klockade liveversionen till närmare 28 minuter. Med samplade körer, vackra harmonier och ett tämligen improviserat saxofonsolo drog man detta till ytterlighet. Och det är precis så det skall vara. De körde raskt vidare till ännu ett spår från plattan betitlat Omen. Tjockt med keyboards och kantiga rytmer med en hård driven bas var det som behövdes för att fånga all uppmärksamhet från publiken.

Svårt komma längre bort från glada refränger

Då släktskapet med bandet Änglagård var påtagligt förärades detta med att framföra en låt från Änglagårds första skiva från 1992, Jordrök. Snygga melodier och vemod när det är som bäst. Har jag nämnt att det dessutom varit helt instrumental musik fram tills nu? Det var det fram till bandets avslutningslåt Bortglömda Gårdar som hade svensk text. Låter det dystert? Ja, självklart men det är ju meningen. Längre bort från glada refränger än detta är svårt att komma…

Spritt budskap gör musikerna rika i själen

ATOE släppte debutplattan för drygt ett år sen och jobbar nu ett nytt album. Plattan har fått väldigt bra mottagande och det känns tryggt att den här genren fortfarande lever och frodas. Låt gå för att det är liten publik och små ställen, men publiken är entusiastisk och banden är ödmjuka för all support och uppmärksamhet de kan få. Att sprida det progressiva budskapet gör musikerna rika i själen. Kan de sen sälja lite snygga vinylutgåvor av musiken är detta bara ett plus.

  • All Traps on Earth - Foto: Zoran Cullibrick

Skriven 2019-11-04

print

Våra samarbetspartners