GREAT SWEDISH BEER FESTIVAL 2019 – Craftbeer Conference

Klicka på bilden, för att se hela bilden

I samband med Great Swedish Beer Festival hölls det dagen innan en konferens om hantverksöl i Slagthusets teater.

Konferensen inleddes med ett anförande av kvällens moderater, även vice ordförande i Svenska hembryggareföreningen och Skånerepresentant för Ölgäris, Irina Carlèn

Sedan var det det dags för grundaren av The Great American Beer Festival Charlie Papazian att ta över. Han började med att prata till den samlade bryggarkåren om inspirationen och motivation i att lämna ett vanligt jobb och sadla om sin trygga vardag och ge sig in i helt ny bransch – den osäkra bryggerinäringen där David slåss mot Goliat varje dag.

Mycket handlade om hans upplevelser och resor runt om i USA och bryggerierna och bryggarna han träffat och inspirerats av. En av punkterna Charlie tog upp var vikten av att kunna ha ett Taproom på bryggeriet vilket ger bryggeriet en grogrund att bli självförsörjande utan att behöva förlita sig på distributionsvägarna. Här i Sverige kan man se detta som ett inlägg i gårdsförsäljningsdebatten. Vidare berättade sin egen ölhistoria. Om sin början som hembryggare under det tidiga 70-talet. Även om hur han var med och startade American Homebrewers Association, dels för att hålla kontakten med sina gamla elever från hans hembryggarkurser och dels för att skapa en ny ölkultur.

Han pratade även om hur han startade sin festival genom att studera en bok med öletiketter för att se vem som kunde brygga vad. Och såklart hur hela ölindustrin har evolverat fram till idag.

En kul anekdot var när han bryggde 200 liter öl åt Anheuser Busch på lånad jäst från Coors.

Talet avslutades med hur stort ekonomiskt avtryck hela hantverksbryggerinäringen haft i samhället. Självklart berättade han även om hur mycket av dagens läge han hade hoppats på när han var med och startade The Craft Beer Revolution ens den gång. Om framtiden sa han bara omfamna utvecklingen.

For The Love Of Craft

For The Love Of Craft är en ny dokumentärfilm som Charlie Papazian varit med om att producera och efter hans tal var det så dags att se filmen. Innan filmen berättade Charlie hur han suttit ner med 140 av ölpionjärerna i enskilda entimmes samtal.

Paneldiskussion

Efter filmen följde en paneldiskussion med förutom Charlie och Irina även Jessica Heidrich (Grundare av Hop Notch Brewing), Magnus Svensson (Grundare av Benchwarmers Brewing Co) och Mikael Dugge Engström (Grundare av Dugges Bryggeri). Debatten fokuserade mest på vad framtiden har i sitt sköte specifikt för Sverige. Föga förvånande var att samtliga var överens om Systembolagets överlägsenhet som distributör men det finns nackdelar också med en monopoliserad distributionsväg. En annan käpphäst för panelen var vikten av att barerna som serverar ölen vet vad de gör. Dvs har rena taplinor och rätt temperatur på ölen.

Foto: Michael Lindström

Skriven 2019-10-26

print

Våra samarbetspartners