GREAT SWEDISH BEER FESTIVAL 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Så var det äntligen dags. Dags för det mest emotsedda öleventet i södra Sverige under denna höst ja kanske tom någonsin.

Hur kan man säga någonsin när södra Sverige har haft så många andra festivaler typ Hoppapalooza, Malmö Öl & Whiskey samt Brewskival. Vad som skiljer Great Swedish Beer Festival från de övriga är att det enbart är svenska bryggerier som är inbjudna. Festivalen var uppdelad på 2 pass – första passet det gula var mellan 11-15 och andra passet det blåa var mellan 17-21. Det fanns även möjligheten att köpa ett Beer Lover-pass som var mellan 16-21 och som även gav tillträde till efterfesten.

Hela Sverige

Totalt dök kring 100 bryggerier upp med Sydkustens Gårdsbryggeri från Trelleborg som den sydligaste representanten och Bottenvikens Bryggeri från Luleå som den nordligaste. Däremellan var det det bryggerier från i stort sett hela Sverige. Förvisso var majoriteten från Skåne och Göteborgstrakten, vilket är ganska naturligt då dessa områden har störst antal småbryggerier.

Ölen

Ölen ja. Som sagt 100 bryggerier fanns på plats och varje bryggeri hade med sig 4 olika öl – 2 till varje pass. Så chansen att hinna med att prova på all öl var i stort sett omöjlig. Själv gjorde undertecknat ett tappert försök men hann endast med att ticka in strax under 100 öl. Men innan ni börjar undra så provar jag bara max 5 cl per öl och försökte undvika de starkare stouterna och trippla iporna.

Bland favoriterna fanns ju ölen från Fermenterarna som jag tror var ensamma om att sälja slut på alla 4 öl de hade med sig. Om det var någon mer som sålde slut var i alla fall Fermeterarna först. Detta kan i och för sig ha berott på att deras läge var nog det bästa på festivalen dvs det första bryggeriet man sprang på när man kom in. Självklart fanns lokala favoriter som Brekeriet, Nerd Brewing, Giant Brothers och Psychopipes också representerade.

Andra favoriter bland bryggerier som är värda att nämnas var Mariatorgets Mikrobryggeri, Hop Notch, Duckpond Brewing, Stigberget, Jackdaw, Bottenvikens Bryggeri, Sahtipaja och och och… ja, listan kan bli hur lång som helst då jag inte hade ett enda bottennapp.

På tal om läge så var festivalen uppdelad i tre olika område samt ett mat- och musikområde. Två av områdena bestod av en stor serveringsö och i det tredje var det en rad.

Musiken

Det var ju även lokalt på musikscenen förutom då Jacob Öhrvall som ju även tillhör bryggeriet Stigbergets personal. På tal om musik så fanns även ett par stora hårdrocksprofiler bakom kranarna nämligen bl.a. både Nikola Sarcevic från Millencolin (Duckpond Brewing) och Peter Iwers från In Flames och Cyhra (Odd Island Brewing).

2020

Kommer det att bli någon fortsättning på detta? Festivalgeneralerna Erik Frithiof och Glenn Pålsson hade räknat med 4500 besökare och det kom ca. 4600. Besökarna spenderade ungefär som beräknat så arrangörerna är nog nöjda och vill säkerligen upprepa succén nästa år. Hur det blir med detta arrangemang får vi väl se under våren och sommaren.

Foto: Michael Lindström

Skriven 2019-10-27

print

Våra samarbetspartners