MIG NÄRA – hyllat norskt drama till Helsingborg

Klicka på bilden, för att se hela bilden

När relationsdramat Mig nära av norske dramatikern Arne Lygre hade urpremiär på Nationaltheatret i Oslo förra vintern lovordades den av både kritiker och publik. Den 29 februari 2020 är det Sverigepremiär på Helsingborgs stadsteater.

I Mig nära kretsar allt kring Henne. Hon som har en sambo. Hon som har ett vanligt jobb, arbetskamrater och vänner. Ett liv som alla andra. Men när Hennes mamma plötsligt dör förändras allt. Vem är Hon då? Mitt i sorgens tomrum måste Hon omvärdera sitt liv och sina relationer. Mötet med en främmande kvinna blir lika mycket en prövning som en vändpunkt.

Den prisbelönte norske dramatikern Arne Lygre har hyllats världen över för sina finstämda och vackert berättade pjäser med hög igenkänningsfaktor. När Mig nära spelas i Helsingborg i regi av Carl Johan Karlson är det första gången som pjäsen sätts upp på en scen utanför Norges gränser.

– Mig nära är en engagerande pjäs som är lätt att känna igen sig i. Den handlar om livets stora frågor och spänner både över det tragiska och det komiska. Arne Lygre har en sällsynt förmåga att sätta ord på det faktum att vi inte klarar oss ensamma – men att det inte heller finns några garantier för att man ska få leva livet i sällskap med någon. Mig Nära är en föreställning som går rakt in i både hjärna och hjärta, säger Kajsa Giertz, teaterchef på Helsingborgs stadsteater.

Regissören Carl Johan Karlson har varit verksam på bland annat Stockholms Stadsteater, Det Norske Teatret i Oslo och Riksteatern. Han var senast aktuell som regissör med Don Quijote på Folkoperan. Mig nära är den första pjäsen som Carl Johan Karlson regisserar på Helsingborgs stadsteater.

Kritikerröster från uppsättningen på Nationaltheatret i Oslo:
• Med Mig nära befäster Arne Lygre sin position som vår tids mest spännande dramatiker. Dagsavisen
• Text och teater i världsklass. Dagbladet
• Lika roligt som existentiellt (…) Arne Lygre är en av våra allra störste dramatiker. Aftenposten

Premiär på Lillan på Helsingborgs Stadsteater 29 februari 2020
På scen: Gustav Berg, Cecilia Borssén, Einar Bredefeldt, Karin Li Körsbärsdal
Av: Arne Lygre
Regi: Carl Johan Karlson
Ljusdesign: Clementine Tulzi
Scenografi: Daniel Åkerström Steen

Rekommenderad ålder: från 15 år
www.helsingborgsstadsteater.se

© Helsingborgs Stadsteater

print

Våra samarbetspartners