BRÖLLOPSKAOS IGEN! (Qu’est-ce qu’on a encore fait au bon dieu?)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Philippe de Chauveron
I rollerna: Christian Clavier, Chantal Lauby, Ary Abittan, Medi Sadoun, Frédéric Chau

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2019-10-25

Bröllopskaos var inte bara en stor fransk succé, den var väldigt rolig också. Upplägget med en katolsk familj, vars fyra döttrar gifter sig med en jude, arab och asiat och sedan som grädde på moset knyter hymnens band med en svart kristen är ju närmast genial med tanke på att syftet är att locka till skratt baserat på kulturskillnader, religion, politiska konflikter och icke att förglömma diverse förenklingar och klyschor.

Nu fem år senare är samme regissör och samma ensemble mangrant tillbaka i en till synes given uppföljare? I teorin måste det ha tett sig som en så kallad no brainer att försöka upprepa framgången. Och det har ju gått bra, Bröllopskaos igen! är nästan lika stark som föregångaren. Tro det eller ej.

Precis som titeln antyder finns ett bröllop med i bilden även denna gång, men det är egentligen inte detta som står i centrum. Istället är det de äkta männen till Claudes och Maries döttrar som efter visst grubbel och rådgörande med sina bättre hälfter bestämt sig för att emigrera dit rötterna finns. Således står Israel, Algeriet respektive Kina på (flytt)programmet. Den ende som bryter mönstret är Charles, som får för sig att bristen på konkurrens av färgade i Bollywood skulle innebära utmärkta karriärmöjligheter för någon som han.

Men varför flytta från fantastiska Frankrike? Det frågar sig både den vresige Claude och hans hårt prövade Marie, som blir bestörta över tanken på att förlora umgänget med alla sina barn och barnbarn på ett bräde. Svaret på frågan är att de av varierande grad inte känner sig hemma, välkomna, trygga och/eller framgångsrika i landet de bor i.

Med detta i åtanke initierar paret en dyrköpt plan som går ut på att döttrarnas makar ska ändra uppfattning i emigrationsfrågan. Alltså dyker plötsligt människor och möjligheter upp till synes av en ren tillfällighet stup i kvarten, som ska få Frankrikes aktier att stiga i deras vid det här laget smått desillusionerade ögon.

Hur det går? Behöver det sägas. Det här är trots allt en skojfrisk komedi och inget diskbänksrealistiskt drama, så alla kan luta sig tillbaka och hysa förtröstan om att allt slutar på bästa sätt.

Fast med detta sagt; på sitt sätt Bröllopskaos igen! precis som sin föregångare ändå edgy på ett uppfriskande sätt. Man driver med och satiriserar över kulturer, företeelser, religioner och gaybröllop utan någon tröttsam tanke på att någon möjligen ska bli kränkt. Sedan utspelar sig allt under den lättsamma komedins flagg, men man kan lita på att ingen kommer undan de giftigt träffsäkra replikerna, den raka mycket skojiga driften med fördomar och en farskarusell som många gånger vältrar sig i karaktärernas fåfänga och tjurskallighet.

Sedan blir naturligtvis saken inte sämre av ett välskrivet manus och att timingen i leveransen av replikerna i de allra flesta fall verkligen är på kornet. Vi talar i termerna det roligaste på bio just nu. Utan tvekan.

Skriven 2019-10-26

print

Våra samarbetspartners