SNÖDROTTNINGEN får världspremiär i Köpenhamn

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Der er stor international interesse for verdenspremieren på Hans Abrahamsens første opera, Snedronningen, som er en fri fortolkning af H.C. Andersens eventyr

Internationale anmeldere og journalister har meldt deres ankomst til urpremieren på Hans Abrahamsens Snedronningen, Bayerische Staatsoper sætter værket op i foråret 2020 og The Guardian har netop vurderet et af Abrahamsens værker som det bedste klassiske værk i det 21. århundrede. Ny dansk opera og klassisk musik vinder nye hjerter.

Hans Abrahamsen er en af Danmarks mest fremtrædende komponister, hvis værker opføres over hele verden. Han modtog Léonie Sonnings Musikpris i 2019. I denne sæson er han Associate Artist ved Den Kongelige Opera og hans længe ventede nyskrevne opera Snedronningen får urpremiere herhjemme.

Kay og Gerda er legende, ubekymrede børn, men Kay er også en nysgerrig dreng. Han fascineres af en magisk dragende krystaljulekugle, og ved et uheld kommer en lillebitte krystalsplint til at sidde fast i hans hjerte. Kay følger Snedronningen til hendes forheksede slot, og Gerda drager desperat ud på en eventyrlig rejse for at finde ham.

Instruktøren Francisco Negrin, kendt for flere succesfulde opsætninger på Det Kongelige Teater, skaber i Abrahamsens værk en flerdimensionel sanseoplevelse i samspil med den spanske duo Playmodes’ arkitektoniske lysdesigns, der er visuel magi i verdensklasse.

Danmarks internationale baryton Johan Reuter synger bl.a. rollen som Snedronningen:

“Mine tre roller snedronningen, rensdyret og uret er i Francisco Negríns iscenesættelse forenet i én karakter. Ligesom de tre roller, der illustrerer urkraften, bedstemoren, den gamle kone og finnekvinden hænger sammen i forestillingen, således hænger mine tre roller også sammen. Komponisten har angivet i partituret, at rollerne synges af den samme person. Min figur fungerer som en overordnet karakter – en form for naturkraft – en universel allestedsnærværende kraft, der fremmaner snedronningen og rensdyret, som illustreres af dansere i Negríns iscenesættelse. Snedronningen som karakter er en form naturkraft. Den måde, hvorpå snedronningen kommer ind i historien og forlader den igen – både hos H.C. Andersen og her i operaen – er meget mystisk og udramatisk. Det er ikke en figur, der på nogen måde udvikler sig. Karakteren er bare,” fortæller Johan Reuter.

Han er henrykt over Abrahamsens møde at fortælle på:

“Musikken i operaen er meditativ, grænsende til det hypnotiske, visse steder, hvor der zoomes ind på en situation og på en følelse. Det er Hans’ musik rigtig god til. Det er et værk, der sine steder citerer andre stilarter, folkemusik og børnesange, så der er citater fra fortiden i det. Det er et meget personligt værk. Og modsat mange andre konstant ekspressionistiske værker, der kommer til at mangle lyrikken, vil jeg vove at sige, at Hans’ musik er impressionistisk til tider,” siger han.

Snedronningen har premiere den 13. oktober og spiller til og med den 3. december.

© Det Kongelige Teater

print

Våra samarbetspartners