SNÖDROTTNINGEN – nedräkningen till premiären i Tivoli har börjat

Klicka på bilden, för att se hela bilden

For ottende gang har H.M. Dronningen sagt ja til at udfolde sine kreative evner i en balletforestilling i Tivoli. Denne gang er det Snedronningen, der er skrevet af H.C. Andersen. Det kommer til at ske i samarbejde med musikeren Oh Land (Nanna Øland Fabricius) og den prisbelønnede koreograf Yuri Possokhov. Premieren på Snedronningen finder sted den 1. december 2019 i Koncertsalen under Jul i Tivoli.

De tre stod også bag opsætningen af Askepot på Pantomimeteatret og føjer hermed et nyt kapitel til det succesfulde samarbejde. Der bliver tale om en nyfortolkning af Snedronningen, hvor mere end 30 dansere samt elever fra Tivoli Ballet Skole medvirker i balletten, hvor musikken fremføres live.

Gribende eventyr
”Se så! nu begynder vi.” Sådan starter eventyret om Snedronningen, som Danmarks nationalforfatter H.C. Andersen skrev tilbage i 1845. Snedronningen handler om børnene Gerda og Kay, der pga. af splinten fra et forhekset spejl må gå så grueligt meget igennem, før alt bliver godt. Den iskolde Snedronning får nys om splinten i Kays øje og får ham kidnappet. Hvad hun ikke har tænkt på er, at den unge modige Gerda beslutter sig for at befri sin ven og begiver sig ud på en eventyrlig og farefuld færd. På rejsen kommer hun forbi magiske haver og møder både prinser og røvere. Undervejs træffer hun nogle skæbnesvangre valg,
før hun når frem til sin ven Kay i Snedronningens palads.

Nyfortolkning af klassiker
Der er tale om en nyfortolkning af et gribende H.C. Andersen eventyr, der omfavner de store følelser som kærlighed, ondskab og uskyld. Der bydes på en balletfortælling om djævelskab, savn og venskab, der er skræddersyet til den store scene i Koncertsalen. Eventyret er blevet bearbejdet af Camilla Hübbe, der har skrevet forestillingens libretto.

Dronningen som scenograf og kostumedesigner
Dronningen er med årene blevet en erfaren scenograf. Hun har bl.a. stået bag adskillige scenografier til forestillinger i Tivoli, herunder Fyrtøjet, Svinedrengen og senest Askepot. Syv forestillinger, med flere genopsætninger, er det indtil videre blevet til i samarbejde med Tivoli Ballet Teater. Den mest kendte er den anmelderroste Nøddeknækkeren med mere end 100 kostumer og adskillige scenebilleder. Med det fortsatte samarbejde med musikeren Oh Land og koreografen Yuri Possokhov føjer Danmarks Dronning endnu en facet til en i forvejen flot karriere som scenograf.

Musikeren Oh Land er med på holdet
Nanna Øland Fabricius, bedre kendt som Oh Land, komponerer musikken til Snedronningen. Det er anden gang, at hun sætter musik til en ballet. Den første var Askepot, som også havde Dronningen som scenograf og kostumedesigner. Det er 10 år siden, at hun debuterede på den danske og internationale musikscene med albummet Fauna og hun er især kendt for hits som Sun of a Gun og White Nights. På det seneste har hun med succes medvirket i TV2-programmet Voice Junior, og har været dommer i X Factor. Med en fortid som balletdanser har hun de rette kompetencer til at skabe den musikalske ramme omkring Snedronningen.

Dronningen siger om det kommende balletprojekt:
”Det er jo fortalt af H.C. Andersen, og selvom vi ikke kommer til at høre hans tekst, så håber jeg, at man vil fornemme historien bag dét, vi laver. Han har en vidunderlig måde at beskrive ting på, og hvis vi ser nærmere på det, er jeg sikker på, at de enkelte dansere kan få en masse ud af, hvordan han har beskrevet visse figurer. Det er et meget smukt eventyr, så jeg forestiller mig, at vi kan få noget godt ud af det. Det er også et langt eventyr, så der bliver skubbet sammen på det. Jeg synes, det er meget spændende.”

Oh Land (Nanna Øland Fabricius) siger:
”Det er stort for mig, at jeg får lov til at lave musik til en ballet og en fantastisk historie, som dronningen laver kostumer og scenografi til. Det er meget specielt. Jeg husker tydeligt, da jeg var 10 år og dansede i dronningens kostumer til Et Folkesagn. Det bliver en stor ting for mig. Jeg har gjort mig rigtig mange tanker om musikken, men der er også stadig lang tid til, og jeg tror, vi skal dykke ned i eventyret nu og se, hvad der er det vigtige at få med. Jeg ved i hvert fald, at der er fokus på det nordiske, i og med der kommer til at være en rejse igennem Norge, Sverige og Lapland, så jeg vil tage brug af nogle nordiske instrumenter og noget folkemusik i en eller anden forstand.”

Tivolis balletchef Peter Bo Bendixen siger;
”Holdet bag forestillingen er noget ud over det sædvanlige. Den russiske koreograf Yuri Possokhov, der selv i sin tid var en anmelderrost international danser, blandt andet i Den Kgl. Ballet, skaber en storslået og intens fortælling. Den rammes ind af en af landets mest originale musikkunstnere, danske Oh Land, der har en fortid som balletbarn. Og så har Dronning Margrethe igen sagt ja til at skabe dekorationer og kostumer, og som altid bliver det spændende at se hvad vores ”hus-scenograf” har fundet på.”

Tivolis direktør, Lars Liebst siger;
”Det er en klassisk historie, og med mere end 30 dansere, levende musik på scenen er der udsigt til en stor oplevelse. Det er ikke hver dag, at man har et kreativt hold bestående af en dronning, en toneangivende musiker og en russisk topkoreograf. Der er ingen tvivl om, at Dronningen, Oh Land og Yuri Possokhov som team vil skabe en medrivende ballet, der taler til et bredt publikum”.

Fakta om Snedronningen
Snedronningen bliver en poetisk og musikalsk familieforestilling efter H. C. Andersens eventyr. Det er en hjertevarm fortælling om venskab og mod. I den nye opsætning medvirker mere end 30 dansere foruden balletbørn og et orkester.

Om Yuri Possokhov
Uddannet balletdanser i 1982. Siden danset 10 år på Bolsjoj-teatret, hvor han hurtigt blev solodanser. Senere i karrieren blev han solodanser i Den Kgl. Ballet og derefter i San Francisco Ballet frem til 2006. Sideløbende med dansekarrieren studerede han koreografi og debuterede som koreograf i 1997. Han har siden skabt en lang række værker til førende kompagnier over hele verden, blandt andet San Francisco Ballet, Den Kgl. Ballet og Bolsjoj-balletten. I 2016 skabte han sammen med H.M. Dronningen og Oh Land balletforestillingen Askepot til Pantomimeteatret.

Om Oh Land
Oh Land (Nanna Øland Fabricius) er en dansk sangerinde og komponist, der bevæger sig inden for elektropop-genren. Hun blev tildelt Kronprinsparrets stjernedryspris i 2009 samt GAFFA-prisen som “Årets Danske Kvindelige Kunstner” i 2011. Hun gik på Det Kgl. Teaters Balletskole og senere på Den Kgl. Svenske Balletskole, men måtte opgive en karriere som klassisk danser på grund af en rygskade. Hun har pt. højt tempo på karrieren samt som dommer i X-Faktor. Som sangskriver har hun arbejdet med blandt andre Sia, John Legend og Pharrell. Hun står bag en lang række radiohits i eget navn bl.a. Sun of a Gun, White Nights, Wolf & I, Renaissance Gils, Head Up High og mange flere.

H.C. Andersen
Hans Christian Andersen der om nogen er Danmarks nationaldigter blev født i Odense den 2. april 1805 som søn af en vaskekone og skomager. Det er en kendt sag, at unge Andersen fra barnsben var optaget af teater og havde store ambitioner. Han besluttede at søge lykken i København som 14-årig og havde i starten ikke ret meget held. Heldigvis var der andre som havde øje for det spirende talent. Han fik hjælp til at uddanne sig og snart begyndte skriverierne at tage over fra drømmene om et liv på de skrå brædder. H.C. Andersen har skrevet sig ind i verdenslitteraturen med eventyr som Den grimme ælling, Fyrtøjet og Prinsessen på ærten mm. Han elskede ballet og han besøgte også Tivoli, hvor han fik inspiration til eventyret til Nattergalen. Han døde i 1875 og det blev bl.a. markeret med stort fakkeloptog i København mm.

Overblik over Dronningens forestillinger i Tivoli
2001 Pantomimeteatret: Kærlighed i Skarnkassen (også opført 2002 og 2005)
2005 Pantomimeteatret: Tommelise (også opført 2006, 2008 og 2011)
2007 Pantomimeteatret: Fyrtøjet (også opført 2008 og 2012)
2009 Pantomimeteatret: Svinedrengen (også opført 2010 og 2015)
2012 Tivolis Koncertsal: Nøddeknækkeren (også opført 2014, 2016 og 2018)
2013 Pantomimeteatret: Den standhaftige Tinsoldat (også opført 2014)
2016 Pantomimeteatret: Askepot (også opført 2018)
2019 Tivolis Koncertsal: Snedronningen

Tivoli Ballet Teater
Tivoli Ballet Teater er Tivolis eget balletkompagni, der spiller forestillinger på Pantomimeteatret.
I løbet af sommersæsonen i Tivoli spilles omkring 270 forestillinger, fordelt på klassiske balletter, pantomimer og moderne danseforestillinger. Tivoli Ballet Teater er det eneste klassisk funderede balletkompagni herhjemme, ud over Den Kongelige Ballet. Kompagniet har stærke samarbejdspartnere og aktiviteter udenfor Haven. F.eks. står Tivoli Ballet Teater står også for gæsteoptræden af internationale balletkompagnier som Alvin Ailey American Dance Theater og New York Ballet samt juleballetterne Nøddeknækkeren samt Snedronningen i Koncertsalen. Tivoli Ballet Teater ledes af Peter Bo Bendixen.

Titel: Snedronningen
Koreografi og iscenesættelse: Yuri Possokhov
Musik: Oh Land
Scenografi og kostumer: Dronning Margrethe II
Libretto: Camilla Hübbe
Premieredato: 1. december 2019
Scene: Koncertsalen
Genre: Familieforestilling / Ballet
Aldersanbefaling: Fra 8 år
Pris: Fra 220 kr. inkl. Gebyr og entre til Jul i Tivoli

Forestillingen er muliggjort med støtte fra Augustinus Fonden.
Læs mere på www.tivoli.dk

© Tivoli

print

Våra samarbetspartners