MAGNUS UGGLA – VARNING PÅ STAN, Rondo, Göteborg den 26 september 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi och manus: Rikard Bergqvist
Titel: Magnus Uggla - Varning på stan för nu mår kung i baren illa igen
Medverkande på scenen: Magnus Uggla, Sara Englund Cahling, Olivia Knyta Fernandez, Jesper Sjöberg och Fredrik Lexfors
Bandet: Richard Nilsson, kapellmästare, klaviatur, gitarr och sång, Annika Grandlund, trumpet, horn, saxofon, slagverk, keyboard och sång, Charlotte Centervall, gitarrer, munspel och sång, Anders Nygårds, fiol, gitarrer, keyboard och sång, Ulric Johansson, elbas, kontrabas och sång, och Marcus Liliequist, trummor, slagverk och sång
Koreografi: Siân Playsted
Scenografi och kostymdesign: Tomas Sjöstedt
Premiär: 26 september
Spelas till och med: 14 december
Plats: Rondo, Liseberg, Göteborg

Nu har Magnus Uggla laddat om! Pappas kappsäck är proppfull av hits som packas upp på det anrika Rondo i Göteborg. Uggla, denne rockfarfar som ser tillbaka på genombrottsåret 1977, gör alla rätt. Direkt.
Nostalgi är framtiden. Och Uggla är laddad till max!

Zombiekavalkad utan apokalyps

Att inledningsvis presentera en låtkavalkad i form av en zombieparad är träffande och smått genialiskt. Alla gamla låtar åldras inte med samma grace.

Men Magnus Uggla kan inte bli av med sina gamla schlagdängor — även om han skulle vilja det, även om han skulle försöka. Så om man inte kan bli av med sina hjärnspöken och sina “dämoner” – då kan man ju slå mynt av dem!

Magnus Uggla är inte den förste svenske konstnären som har kommit med det receptet för självmedicinering.

Även ADHD:n vänds till sin fördel – att “inte kunna sitta still” är ju bara bra när man är känd som partyprisse och showman – och en Aldrig Dansa Helnykter Diagnos har Magnus själv ställt.

Att komma sist i Melodifestivalen med Johnny the Rocker är även detta något som Uggla vänder till något positivt i framgångssagan om sig själv – för om Uggla hade vunnit slaget om schlagern hade han ju automatiskt blivit en premiärprisse, en av de där som “alltid är där” – de som Uggla häcklar i Jag mår illa. Sura rönnbär är också goda! I alla fall när de ger goda försäljningssiffror.

Pepprar med hits

Publiken peppras med gamla Uggla-klassiker i en aldrig sinande hitkavalkad som varar i över en och en halv timme. Feststämningen infinner sig omedelbart.
Detta är den ultimata partykvällen. Kungen i baren levererar vad han lovar – bara låtar som “alla vill ha” och, enligt honom själv, “ingen nyskriven skit”.

Det blir heller inga långrandiga mellansnack eller gråtmilda avslöjanden, som är så trendiga i krogshower idag, då kändisar ska tala ut, berätta om hur svårt de haft det, visa sitt sanna jag, och torka tårar tillsammans med publiken.

Parodi på terapi

Magnus Uggla gör en kort parodi på detta. Han lägger sig på terapisoffan och en av dansarna, utklädd till psykolog, försöker analysera Ugglas texter och hon kommer fram till vad hon “anar” hos Uggla när det gäller komplikationer och komplicerade förhållanden och komplexa frågeställningar. Uggla kontrar direkt med att här anas ingenting, för att “det är ju fullkomligt helt jävla solklart!”. Därefter hoppar han upp från soffan och river av Värsta grymma medleyt som inleds med Värsta grymma tjejen.

Ingen sätter Magnus Uggla på pottkanten. Eller, för den delen, på terapisoffan.

En journalist (spelad av en annan av dansarna) blir lika snabbt avpolletterad av Uggla, när märkliga saker ska tolkas in i texten till Johnny the Rocker.

Överklass och rocker under proggarnas era

Magnus Uggla har retat upp många under sin karriär. 1977 lyckades han med att reta upp precis alla, både till höger och vänster. Proggarna mådde illa av att en överklasstyp stack upp och skulle leka rocker. Han sjöng inte ens om politik. Och var inte politisk korrekt.

“Men kidsen älskade mig!” fastslår Uggla, och kommer fram till att dessa coola kids nu sitter i publiken som pensionärer … och själv är han också ålderspensionär numera.
“Jag får åka spårvagn för halva priset!” konstaterar han förnöjt.

Ja du, Uggla, seniorer som är skrivna i Göteborg får åka spårvagn helt gratis!

Ett övertygande argument för att lägga 08-tillvaron bakom sig?

Absolutely Fabulous

Likt många pensionärer vill Uggla gärna prata mycket och länge om sina barn och om hur duktiga de är. Skötsamma och ambitiösa. Han visar till och med upp sonens teckningar. De har blivit till en snygg animerad film om att följa sina drömmar, som spelas upp bakom den sjungande Uggla. Fast Uggla tillägger att han skäms lite för att sonen är helnykterist och aldrig har smakat alkohol.

“Kung i barens son nykterist – det är så pinsamt!” suckar Uggla och skakar på huvudet.

Vilket uppror! Det där är faktiskt en revolt värdig Saffron i klassiska komediserien Absolutely Fabulous!

Absolutely Fabulous är också denna kväll med Magnus Uggla.

Som avslutas med Kung i baren, kungen av alla festsånger under en glad partykväll.

I love MU!

En stor del av publiken är iklädd T-shirts med texten I love MU. Och det har ingenting med kor att göra.
Säga vad man vill om Magnus Uggla. Men inte är han lättmjölk.

Publiken lämnar Rondo glada och nöjda och småsjungande – kanske för att ha efterfest på någon balkong?
Magnus Uggla kan glädja sig åt ännu en succé – och över att kunna åka spårvagn billigt.

  • Magnus Uggla på Rondo - Foto Belinda Graham

Skriven 2019-09-27

print

Våra samarbetspartners