MAGNUS CARLSSON – FRÅN BARBADOS TILL GAMLA STAN, Slagthuset, Malmö den 22 april 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Calle Norén

Ett tjugotal låtar framförs, däribland:
Från Barbados till Gamla Stan
Live Forever/Rosalita/Nätterna med dig i Californien
Se mig
Alcastar
Not a Sinner, Nor a Saint
Gamla Stan
Kom hem

Återstående speldatum
• Gävle Konserthus 3 maj
• Vara Konserthus 4 maj
• Linköping Konsert & Kongress 10 maj
• Mariehamn Alandica 12 maj
• Stockholm Lilla Cirkus 27 sep
• Stockholm Lilla Cirkus 28 sep
• Stockholm Lilla Cirkus 04 okt
• Stockholm Lilla Cirkus 05 okt
• Stockholm Lilla Cirkus 11 okt
• Stockholm Lilla Cirkus 12 okt
• Stockholm Lilla Cirkus 18 okt
• Stockholm Lilla Cirkus 19 okt
• Stockholm Lilla Cirkus 25 okt
• Stockholm Lilla Cirkus 26 okt
• Stockholm Lilla Cirkus 1 nov
• Stockholm Lilla Cirkus 2 nov

Iklädd en Hugh Jackmaninspirerad kostym intar Magnus Carlsson scenen – och det står direkt klart att fokus ikväll kommer inte att ligga på dansbands-Magnus eller disco-Magnus. Nej, fokus ikväll kommer att ligga på Magnus Carlsson som The Greatest Showman!.

25 år är bara början för den här mannen, som framstår som ett amalgam av Lill-Babs och Danny. Det vill säga folkkär och fullproppad med scenrutin, men också ung och hungrig (och blond) och bara i början av sin karriär som Showman av tidigare oanade mått.

Alla musikgenrer ska med!

Under sin karriär har Magnus Carlsson klarat av de flesta musikgenrer: dansband, schlager, pop, rock, disco, hårdrock, musikal, operett … och faktiskt även country, fast vi i publiken får lova att inte lägga ut några instagramklipp från countrynumret som finns med i showen.

Själva showen är som “Musikalen om Magnus Carlssons liv – hitintills!”, och det här är absolut ingen tack-och-farväl-turné. Till skillnad från den Alcazar gjorde. Det finns alltså ingen anledning till att bli sorgset nostalgisk. Magnus ser ju själv framåt hela tiden, även om han gärna drar influenser från det mesta och bästa i musikhistorien.

Hattrick med Elvis, John Travolta och ABBA

Magnus Carlsson presenterar sig själv mycket ödmjukt som en jukebox, och vilket party denna jukebox levererar!

En av höjdpunkterna under showen är ett medley med Magnus egna barndomsfavoriter, låtar som var populära på 1960- och 1970-talen. Den mycket unge Magnus försökte låta som Elvis Presley och dansa som John Travolta – det är ingen dålig kombination!. När vi ändå är inne på temat barndomsfavoriter: Givetvis levereras en hel ABBA-låt, med extra mycket musikalisk grädde på showmoset!

40 guld- och platinaskivor, tre Grammisar och mängder av andra utmärkelser talar sitt eget tydliga språk – Magnus Carlsson har själv en gigantiskt musikalisk skattkista att ösa ur. Från Barbados-tiden, från Alcazar-tiden och från en lång och lukrativ solokarriär.

Ös ur gigantisk musikalisk skattkista

Visst finns de stora hitsen från Barbados-tiden med i showen, och en hel sekvens handlar om världsturné och supersuccé med Alcazar. Magnus presenterar stolt den del av discobubblan som är hans alldeles egna – en tvättäkta världshit av ingen mindre än Orup Eriksson. Discodelen av showen öser på mycket mer än Alcazars farvälturné, som finns i färskt minne, och fungerar mycket bättre – kanske för att Magnus blickar framåt? Kanske för att man inte fokuserar på det daterade discodunket, utan låtarna framstår som vackra och melodiösa och tidlösa? Varenda stavelse som Magnus Carlsson sjunger hörs i hela salen. Även till oss längst bak i salongen.

Samma sak är det med mellansnacken. De når fram. På alla sätt. De är innerliga, humoristiska, sorgsna, personliga och alldeles underbara … och, mycket viktigt, inte för många! Eller för utdragna. Det känns som om man får lära känna Magnus och följa hans tankar under karriären, men tidsmässigt tillbringas väldigt lite tid med snack – fokus ligger på musiken och ibland levereras stora sjok av hits utan en enda introduktion.

Humoristiska höjdpunkter med Barbados-poesi och modetips

Humoristiska höjdpunkter är en finlitterär tolkning av Barbados mest ytliga och idag politiskt inkorrekta dansbandstexter, en analys av Magnus modetrender genom tiderna och en tillbakablick på Barbados debut i Bingolotto, då ledd av Loket. Magnus och resten av Barbados-gänget har på sig det allra snyggaste man kunde hitta i Partille på den tiden (de skulle ju vara med i TV, gudbevars!) och de ser alla ut att kunna platsa i en video för Monty Python’s He’s a Lumberjack … Magnus själv ser näpnare ut än en nykläckt påskkyckling i sin rutiga skogshuggarskjorta.

Showens mest rörande ögonblick är ett samtal som Magnus har med sitt eget barn-jag, som finns med i foto-form, projicerad på scenens fond.

Så mycket djup och innerlighet finns i denna show.

Samtidigt är det en glittrig partybomb som vi serveras, en fest som pågår i nära två timmar och som får alla i publiken på fötter, dansande, klappande och sjungande …

Underhållning tas på djupaste allvar

Det här är en show som tar ytlig underhållning på djupaste allvar. Och den finns djupt inbäddad i den svenska folksjälen. Som just nu vill gå på party och ha det riktigt roligt tillsammans med Magnus – mannen som i ett kvarts sekel hållit sig kvar på kändistoppen i Sverige.

Magnus Carlsson är en unik artist, unik i sin bredd och folklighet, och det här är en unik show, en show som omfamnar allt med samma glädje och seriositet, utan att någonsin kännas spretig eller ofokuserad.

Det här är kort sagt den perfekta musikshowen. För alla musikgenrer. Utom möjligen country.

Från Sverigeturné till Cirkus

Succéshowen Magnus Carlsson – Från Barbados till Gamla Stan turnerar just nu runt i Sveriges avlånga land (och är praktiskt taget utsåld överallt) och i höst sätts föreställningen upp på Cirkus i Stockholm. Passa på att boka tidigt för att inte missa Magnus i sitt esse!

En önskedröm: Att denna show skulle komma ut på DVD och BD, i alla fall höjdpunkterna. Man skulle vilja återuppleva detta fler gånger än vad det finns show-tillfällen kvar!

Skriven 2019-04-23

print

Våra samarbetspartners