ZIGGY MARLEY, KB, Malmö den 8 augusti 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Få artister bär på ett större ok än det som vilar på Ziggy Marley axlar. Som son till en mytomspunnen legend, en ikon att likställa med Elvis och Beatles, kommer allt som Ziggy företar sig att oundvikligen jämföras med pappa Bob Marley.

Förmår stå på egna ben

Få artister lyckas dock så bra som Ziggy. Med åtta Grammys, en Emmy och en rad kritikerrosade album, har Ziggy med eftertryck visat att han onekligen förmår stå på egna ben. Bedriften är extra beundransvärd med tanke på att han verkat inom samma genre som sin pappa. som ju förutom att vara far till Ziggy, även är pappa till hela reggaegenren.

Konserten djupnar och bjuder på klassiker

Den fullsatta konserten på KB i Malmö inleds med I’ll Be Glad från senaste albumet Rebellion Rises, vilket sätter tonen för hela kvällen. Spelglädje och värme är det som genomsyrar den nästan hundra minuter långa konserten.

Inledningen är som sagt inbjudande, men även något plikttrogen. Det är först fem, sex låtar in som konserten tillåts djupna. Via den lekfulla Justice flörtar Ziggy och hans tajta band framgångrikt med inslag från både blues och soul, och när det närmare tio minuter långa jammet övergår till pappas Get Up Stand Up och ett mindre pärlband av klassiker, är euforin hos de reggaetrogna Skåneborna på topp.

Väl hög mysfaktor, nerv och allsång

Mindre lyckade är de allt för ofarliga We are the People och Circle of Peace, i vilka ovannämnda värme förvisso återfinns, men armkroksgung och mysfaktorn blir här stundtals väl hög.

Mer nerv serveras vi istället i Love is My Religion, vilken börjar som en one-man-jam, övergår till allsång och därpå en rad solon. Varpå den smittsamma närvaron känns i hela lokalen. När bandet sedan lekfullt bäddar in Bobs Jammin rinner bägaren över, och även de tidigare något återhållsammare äldre sittande besökarna, ställer sig bokstavligen upp på stolarna.

Glädje utan avkall på integriteten

Ziggy lyckas således med konststycket att ge alla vad de vill ha. För sällan har väl KB haft ett så brett åldersspann, utan att göra avkall på sin integritet. När besökarna slutligen lämnar konserten, är det varmt som på självaste Jamaica, och vi konstaterar leende att Ziggys inledande (själv)deklaration I’ll Be Glad framgångsrikt smittat av sig på oss alla.

Skriven 2019-08-11

print

Våra samarbetspartners