BUMBLEBEE – Alla äventyr har en början

Klicka på bilden, för att se hela bilden

På 4K UHD, Blu-ray, DVD och Limited Edition Blu-ray Steelbook den 20 maj

Ljuvlig underhållning med formskiftande skrothögar
– Svenska Dagbladet –

Alla har vi väl vår egen favorit-Transformer oavsett om det är Optimus Prime, Cliffjumper – eller Megatron om du är ett Decepticon-fan. Men det har ingen betydelse om du hejar på Autobots eller Decepticons, alla är vi svaga för Bumblebee och det är inte svårt att förstå varför den minste av alla Transformers är så älskad. I BUMBLEBEE åker vi tillbaka i tiden och får veta hur allting började när Transformers först kom till Jorden. Allt till tonerna av ett härligt nostalgiskt 80-talssoundtrack.

Året är 1987. Planeten Cybertron har fallit i kriget mellan de goda Autobots och onda Decepticons. Bumblebees hjältemodiga resa börjar när Autobots ledare Optimus Prime skickar honom att försvara Jorden som hotas av Decepticons. Bumblebee skadas och tar skydd på ett skrotupplag förklädd till en folkabubbla. Där hittas han av flickan Charlie (Hailee Steinfeld) som reparerar den krigsärrade roboten och snart upptäcker att hennes nya bil inte är någon vanlig folkabubbla. Medan Decepticons fortsätter jakten på överlevande Autobots försöker Bumblebee och Charlie rädda världen tillsammans.

Ledaren för den hemliga statliga byrå som jagar Bumblebee spelas av tidigare wrestling-stjärnan John Cena. Han har blivit förd bakom ljuset att Bumblebee är farlig av de två Decepticonerna Shatter och Dropkick som fått röster av Angela Bassett och Justin Theroux. Kanadensiske skådespelaren Peter Cullen gör rösten till Optimus Prime, vilket han gjort både i den animerade Transformers-TV-serien och i spelfilmerna.

Pressröster:
Underhållande nystart för Transformers
– Aftonbladet –
Bumblebee is cleverly plotted, neatly allusive and has dialogue you can envision real people and, um, real Transformers speaking
– New York Times –
An impassioned ode to both the toys and their era, this, at last, is the Transformers movie we’ve been waiting for
– Empire –

EXTRAMATERIAL PÅ 4K UHD COMBO & BLU-RAY
• Sector 7 Archive
o Agent Burns: Welcome to Sector 7
o Sector 7 Adventures: The Battle at Half Dome (All-New Motion Comic)
• Deleted and Extended Scenes
• Outtakes
• Bee Vision: The Transformers robots of Cybertron
• Bringing Bumblebee to the Big Screen
o The Story of Bumblebee
o The Stars Align
o Bumblebee Goes Back to G1
o Back to the Beetle
o California Cruisin’ Down Memory Lane

BUMBLEBEE-DVD:n innehåller spelfilmen i standardupplösning samt följande extramaterial:
• Bringing Bumblebee to the Big Screen
o The Story of Bumblebee
o The Stars Align

BUMBLEBEE finns också tillgänglig i samlingsboxen TRANSFORMERS 1–6 som släpps på DVD och Blu-ray den 20 maj. Boxen innehåller filmerna Transformers (2007), Revenge of the Fallen (2009), Dark of the Moon (2011), Age of Extinction (2014), The Last Knight (2017) och Bumblebee (2018).

Förteckning över låtarna som hörs i BUMBLEBEE:
Back To Life (Hailee Steinfeld)
Don’t You (Forget About Me) (Simple Minds)
Everybody Wants To Rule The World (Tears For Fears)
Girlfriend In A Coma (The Smiths)
Higher Love (Steve Winwood)
I Can’t Drive 55 (Sammy Hagar)
It Takes Two (DJ EZ Rock And Rob Base)
Never Gonna Give You Up (Rick Astley)
Take On Me (A-Ha)
The Touch (Stan Bush)
Unchained Melody (Sam Cooke)

Roliga fakta om BUMBLEBEE
1. Bumblebee var en av original-Autobotsen som kom till jorden redan 1984 i den animerade TV-serien Transformers. Han var till och med den andre i ordningen att synas i serien.
2. I sina olika fordonsformer har Bumblebee haft totalt elva olika registreringsskyltar – bara i filmversionerna har han haft åtta olika skyltar.
3. När Bumblebee är i sin förklädnad som en Camaro i Transformers-filmerna har han en doftgran i form av ett bi i vindrutan.
4. I de senaste Transformers-filmerna är våra hjältar mycket mer avancerade än de var i TV-serien. CGI-modellen av Bumblebee har hela 7 608 separata delar – allt för att hans rörelser ska se så realistiska ut som möjligt.
5. I Transformers-filmerna har Bumblebee förmågan att explodera i smådelar för att sedan sätta ihop sig själv med hjälp av magnetism.
6. Den första gången Bumblebee porträtterades som stum var i ”Transformers” från 2007. Innan dess var han en riktigt pratkvarn. Det finns flera olika teorier om hur han förlorade rösten: I en av serietidningarna är det Megatron som slår sönder Bumblebees ljudprocessor och på förpackningen till en av leksakerna står det att var en Decepticon som sköt sönder den. I ”Bumblebee” får vi veta att det är ett slag från Blitzwing som förstör Bumblebees ljudprocessor.
7. Bumblebees längd i robotform är omdiskuterad – Michael Bay har sagt att han är 5,3 meter medan han enligt Transformers: The Official Guide är ynka 4,9 meter.
8. Filmen Bumblebee utspelar sig på 80-talet – bara det är väl en garanti för bra musik, eller?
9. Bumblebee fick sitt namn eftersom han från början var en liten rund folkabubbla, gul och svart till färgen och i robotform bildar bildörrarna vingar. I ”Bumblebee” är det Charlie som ger honom namnet då hon tycker att han låter som en liten humla.
10. Trots att Bumblebee är liten är han en av Optimus Primes favoriter tack vare sin envishet, sitt mod och sin lojalitet. Han kan dessutom ta sig in där andra transformers är för stora!
11. Optimus Prime brukar vara den främste Autoboten, men inte alltid. När två av filmseriens mest ikoniska bilar auktionerades ut 2016 – Optimus Primes Peterbilt-lastbil årsmodell 1992 och Bumblebees Chevrolet Camaro årsmodell 1967 – klubbades Bumblebees Camaro för hela 167 200 dollar, medan Optimus Primes lastbil gick för blott 121 000 dollar.
12. Från början när Optimus Prime tyckte att Bumblebee inte var redo att kriga fick han vara spejare istället. Han smög och spionerade då på Decepticons vilket han var bra på tack vare sin litenhet. Optimus Prime blev imponerad och snart uppgraderades Bumblebee till krigare.
13. I ”Transformers: The Last Knight” är det Bumblebee som till slut besegrar den onda Quintessa och räddar världen.
14. Peter Cullen som gjort Optimus Primes röst både i den animerade Transformers-TV-serien och i alla spelfilmer (även Bumblebee) är också rösten till I-or i Disneys Nalle Puh-filmer.
15. John Cena är wrestling-stjärna när han inte spelar agent Burns i Bumblebee.
16. ”Bumblebee” är Travis Knights allra första actionfilm. Han har tidigare regisserat ”Kubo och de två strängarna” (Oscar-nominerad som Bästa animerade långfilm 2017) och varit huvudanimatör på stop motion-filmer som ”Coraline” och ”Boxtrolls”.
17. Travis Knights pappa Phil Knight är en av grundarna av Nike.

© Twentieth Century Fox

print

Våra samarbetspartners