GRETA

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Neil Jordan
I rollerna: Isabelle Huppert, Chloe Grace Moretz, Maika Monroe, Colm Feore, Stephen Rea

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2019-04-26

Det är aldrig en hälsokur att få en så kallad Stalker på halsen, varken på film eller i verkliga livet. Oftast är det kändisar som fått den tvivelaktiga äran att få en på halsen i kraft av sin popularitet. Sven Bertil Taube hade en gång problemet och fick sitt Sjösala nedbränt av just en stalker.

På film kom temat i focus med filmer som The Fan och Farlig förbindelse, och nu har den isländske regissören Neil Jordan (The Crying Game, En vampyrs bekännelse) signerat en lite splittrad men inte alls oäven thriller. Eller drama vilket fack man nu vill placera filmen i.

Att regissören kräver ett öppet sinnelag hos publiken förstår vi från inledningen när den franska änkan Greta (Isabella Huppert) placerar väskor med pengar,namn och adress på tunnelbanan och förutsätter att någon ung person återlämnar den. En sådan from förhoppning i New York är inte bara den ultimata önskedrömmen, det är sci-fi och ingen fördom.

Nåväl vi låter den konstnärliga friheten råda när Chloe Grace Moretz (som vi önskar välkommen tillbaka efter ett längre uppehåll) hittar den och trots väninnans protester återlämnar den. Det framgår att Moretz har ett sprött lättpåverkat psyke, som den inte mindre komplicerade Greta inte får svårt att sätta tänderna i. Att Greta vill ikläda sig rollen som extramamma och bästis till sin nya vän står tidigt klart och när det hela går överstyr är det för sent att backa bandet.

Huppert är som vanligt lysande och karismatisk i varje scen där hon får bolla med temperamentet. Från ängel till häxa med med snabba ryck. Även Moretz bidrar till filmens pluskonto, och faktum är att bägge lyfter filmen mer än storyn egentligen bär.

Just att man försöker tillfredsställa både thrillervänner, dramafantaster och en och annan cineast också gör att Jordan bitvis har för många bollar i luften för sitt eget bästa.

Skriven 2019-04-24

print

Våra samarbetspartners