GRETA – sevärt om skolflickan som blev förstasidesstoff för sin klimatkamp

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Nathan Grossman
Dokumentär med Greta Thunberg, Svante Thunberg, Malena Ernman, António Guterres, Arnold Schwarzenegger
Premiär: 2020-11-20
Betyg: 4

Få svenskar har väl gett sådant internationellt eko som den unga Greta Thunberg. Hennes skolstrejk för klimatet under parollen #fridaysforfuture blev mer eller mindre förstasidesstoff världen runt. Men vem är Greta Thunberg egentligen förutom att vara ett så kallat kändisbarn? Filmaren Nathan Grossman har följt den då blott 15-åriga Greta i hennes vardag för att man ska kunna förstå hennes story.

Historien börjar ombord på segelbåten som tog henne till USA. Sedan backas bandet och vi får följa Greta under de inledande skolstrejkerna och lite tillbakablickar på hennes uppväxt via hemmavideos. Hennes pappa Svante berättar även om Gretas svårigheter och alla hennes diagnoser. Det där verkar ju vara ett heltidsjobb…

Klimatkonferensen i Katowice blev startskottet för hennes internationella ”karriär”. Därefter spred sig hennes ord runt om i världen som en löpeld, och unga runt om i världen gick ut och demonstrerade för ett bättre klimat. Det blev även möten med en rad politiker och statsöverhuvuden och diverse tal på internationella konferenser. Greta har blivit som en rockstjärna… Allt i filmen är dock inte bara positivt, utan vi får även lyssna på några av Gretas kritiker, höra Gretas reaktioner på dessa samt ta del av hatbreven hon får.

Lite ironiskt är ju att Greta säger att under 2020 måste utsläppskurvan vändas nedåt och det är väl precis vad som hänt men det var Coronan som stod för vändningen.

Greta är väldigt även om budskapet kan ses som både kontroversiellt och utopiskt. En annan viktig del i filmen är den om pappan som ständigt måste hålla koll på Greta för att hon ska få i sig mat och kunna vila då hennes diagnoser gör att hon inte lyssnar på kroppens signaler.

Filmen är gjord i samarbete med den amerikanska tv-kanalen/streamingstjänsten Hulu, och skulle ha haft stor biorelease i helgen men på grund av rådande situation går den inte bara upp idag, utan snabbreleasas även som streamad film redan nästa helg.

Skriven 2020-11-20

print

Våra samarbetspartners