GRETAS GUIDE TILL GALAXEN (Greta’s Guide to the Galaxy)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Astrid Askberger
I roller: Cecilia Pedersen, Greta Jane Pedersen, Maj-Britt Pedersen

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2016-10-21

Greta Jane Pedersen är en färgstark människa som går helt sin egen väg i livet. För henne är frihet det viktigaste, speciellt i relationer, varför hon lever i ett öppet förhållande med sin pojkvän.
Under femton år har regissören Astrid Askberger fått vännen Greta att filma sin vardag; i studion där hon spelar in sin musik, i hennes älskade vintageaffärer och när hon åker till barndomshemmet för att hälsa på sin familj.

Filmen följer inte några strikta kronologiska ramar, scener från de femton åren är ihopklippta huller om buller och det fungerar förvånansvärt bra. Gretas faiblesse för vintagekläder och hennes rättframhet får henne att framstå som en världsvan skådespelare i olika filmer, men man längtar efter att se mer av henne bortom rollerna.

Det hintas om en bakgrund som aldrig riktigt får fäste.
Som ung lämnar hon sin stora familj och flyttar till andra sidan USA. Hennes mamma har sedan pappans bortgång haft alkoholproblem liksom en av Gretas systrar.

Men närmare än så kommer vi inte svaret på varför Greta så starkt känner ett behov av att bryta normerna. Kanske finns det heller inget svar, bara en stark vilja att gå emot strömmen.

Filmandet verkar fungera som terapi för henne, ett sätt att närma sig själv och reda ut tankarna. Hur ska man leva sitt liv? Kan man någonsin vara helt fri?

Ibland blir det nästan smärtsamt ärligt, som när hon berättar om moderns alkoholproblem och hur glad Greta blir över att hon äntligen blir inlagd på behandlingshem. Smärtsamt blir det också då hon berättar om livskamraten tillika pojkvännens ambivalens över deras öppna förhållande. Att leva utanför samhällets normer är svårt, men Greta vägrar att ge upp utan att ens försöka. Ett försök som är både modigt och fascinerande.

Matilda Arborelius
skriven 2016-10-21

print

Våra samarbetspartners