A STAR IS BORN

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Stark musikalremake med kanonmusik, USA 2018
I rollerna: Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott, Dave Chapelle, Anthony Ramos
DVD/Blu-Ray/VOD
(Warner Bros.)

BETYG: FYRA

A Star is Born. Vilken version är bäst? Det där är en diskussion man inte ska ge sig in i, för att undvika att stöta sig med hängivna Judy Garlandfans, entusiastiska Barbra Streisandfans eller, värst av allt, militanta Lady Gagafans.

Men varför jämföra när du kan få dem alla? Det här är nu fjärde gången som A Star is Born har filmatiserats.

De första två versionerna utspelar sig i skådespelarvärlden, de senaste två i musikvärlden.Denna nya Lady Gaga version har alltså mest gemensamt med Barbra Streisandversionen (som också utspelar sig i musikvärlden) och repliken där huvudpersonen klagar på sin udda näsa finns kvar. Fast egentligen är Lady Gagas näsa inte så ovanlig. Den är inte så “in your face” som Barbra Streisands.

Men utan att stöta sig med någon alls kan man lugnt säga att Bradley Cooper är den bäste manlige huvudrollsinnehavaren i A Star Is Born. Praktiskt taget ingen har något att säga emot detta faktum. Det här är första gången som huvudpersonens alkoholism utforskas och tas på allvar som den sjukdom det är – desto mer rörande och desto mer tragiskt blir resultatet och filmens bittra slut.

Cooper äger och övertygar som alkoholiserad och dalande stjärna – och alla som sa att han var för snygg för att bli en bra skådespelare när han slog igenom i Baksmällan filmerna får nu äta upp sina ord. Rejält! Här är det minsann en dramatisk baksmälla som levereras!

Musiken i denna version av A Star Is Born är kanonbra, från början till slut. Det här är som en musikalfilm! Ja, det här är en musikalfilm, för personerna uttrycker hela tiden sina känslor med musik, vare sig de står på en parkering eller på en scen på en stor arena.

Gediget arbete!

Enda felet med filmen är att höjdpunkten kommer redan 40 minuter in i filmen … Shallow (Oscars vinnande låt av Lady Gaga!) leverras som känslosam duett mellan Gaga och Cooper och bättre än så kan det inte bli!

Skriven 2019-04-17

print

Våra samarbetspartners