HOUSE OF GUCCI – maktkamp, mord, mode, maffia och en makalös Lady Gaga

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Ridley Scott
Skådespelare: Lady Gaga, Adam Driver, Al Pacino, Jeremy Irons, Jared Leto
Land: USA, Kanada
År: 2021
Genre: Brott, Drama
Längd: 158 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 4

Maktkamp, mord, mode och maffia. Och en makalös Lady Gaga. Om det inte räcker för att sälja in House of Gucci så … Ridley Scott har skapat en Gudfadern-saga som utspelar sig i modeindustrins hjärta. Vi befinner oss en lång, lång väg från sopåkarna i The Sopranos.

Denna storfilm är så mycket mer än en “true crime” rulle, den handlar om kärlek och passion och att “hell hath no fury like a woman scorned”. Patrizia beställer mordet på sin make Maurizio Gucci – med hjälp av sitt medium. Om detta inte vore en sann historia skulle det vara alldeles för långsökt.

Modehuset har hamnat hos Salma Hayeks man

Tragiskt är bara förnamnet – de båda Gucci döttrarnas arv i filmen är en mördad pappa och en mamma i fängelse (där även mediet och de inhyrda lönnmördarna hamnar). Själva modehuset har tagits om hand av andra människor, inga Guccis har länge hand om House of Gucci. En intressant detalj är att Salma Hayek, som spelar mediet, är gift med VD:n till det bolag som numera äger House of Gucci.

Saker händer henne – och hon ser till att saker händer

Ridley Scott har levererat två magnifika storfilmer inom ett år – vad de har gemensamt är att båda två är “true crime” inspirerade och att båda två har Adam Driver i en av huvudrollerna. Men där slutar likheterna. Våldtäktsrättegången i det medeltida Frankrike i The Last Duel har mycket lite gemensamt med modeintrigerna i House of Gucci. Saker händer kvinnan i The Last Duel. Kvinnan i House of Gucci ser till att saker händer. Hon är igångsättaren, katalysatorn.

Från sjungande stjärna till känslig maffiabrud

Lady Gaga blev med rätta uppmärksammad för sin insats i A Star Is Born (2018) – men här är hon snäppet bättre. Att Lady Gaga kan spela en sångerska som skriver sin egen musik är inte så överraskande, men här … hon gör ett sympatiskt, nyanserat och sårbart porträtt av en kvinna som, i en mindre talangfull tolkning, skulle ha kunnat bli en stereotyp maffiabrud, en lycksökerska som gifter sig till pengar och sedan beställer mordet på sin man.

Vilken Gucci motsvarar vilken Corleone i sagan?

House of Gucci är nominerad till så många priser i så många kategorier – från bästa film till bästa smink – på så många galor. Lady Gaga är storfavorit på BAFTA-galan. Däremot fick hon inte någon Oscarsnominering. Det var den enda nomineringen som uteblev, av alla galorna. (Och så tror de ansvariga att vi tänker titta på en Lady Gaga fri Oscarsgala? De drömmer!) Där har däremot ett svenskt par chans att vinna för bästa smink och Anna Carin Lock och Göran Lundström är ansvariga för att ha förvandlat Jared Leto till oigenkännlighet för rollen som Paulo Gucci, filmens egen Fredo.

Men vem är egentligen filmens Michael Corleone? Maurizio eller Patrizia? Där är en nöt att begrunda.

Operatragedi med delvis för modern musik

House of Gucci håller spänningen uppe trots att man vet hur det ska gå. Det är som en operatragedi. Och filmmusiken består till stor del av opera – men även en del andra mer svårtolkade val. Som att George Michael sjunger Faith på soundtracket när Patrizia och Maurizio gifter sig 1972. Plattan kom ut 1987 och 1972 var lille George inte tillräckligt gammal för att vara popstjärna. Men det är sådana små inkongruenser som man får ha överseende med om man i lugn och ro vill njuta av Lady Gaga som magnifikt modelejon i ett par timmar.

Tjugo års träget arbete

Intresserad av mer fakta och fler intriger efter att eftertexterna rullat klart? Filmen är baserad på fackboken The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour and Greed (2001) av Sarah Gay Forden. Ridley Scott köpte upp rättigheterna direkt, och har jobbat på i tjugo år för att se till att filmen blev gjord. Trägen vinner. “To work for” övertrumfar “to die for”.

print

Våra samarbetspartners