ÅTTA MÅNADER – makt och fulspel i Magnus Montelius nya bok

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det är åtta år sedan Magnus Montelius debuterade med den rosade Mannen från Albanien. Hans nya efterlängtade roman Åtta månader kan beskrivas som en blandning mellan House och Cards och Borgen. Den nya boken får deckarrävar som Dagens Nyheters Lotta Olsson och Leif GW Persson att göra vågen.

Röster om Åtta månader

“Det är en politisk thriller från de av Maktens korridorer där det är som allra slingrigast att ta sig fram./ …/ Väl hopkommet, oavbrutet spännande och dessutom en och annan tanke som väcks i just mitt läsarhuvud. /…/Litterär underhållning när den är som bäst.” Leif GW Persson, Expressen

“Det är otroligt elegant berättat, med små, nästan osynliga händelser som skruvar upp spänningen till det outhärdligas gräns. Det här var en andrabok värd att vänta på.” Lotta Olsson, Dagens Nyheter

“Och precis som ‘Mannen från Albanien’ är ‘Åtta månader’ uppslukande. Den är en sann sträckläsare och dessutom anar man att det kan bli en möjlig fortsättning. Det håller jag tummarna hårt för.” Gunilla Wedding, Skånska Dagbladet

“Av socialdemokratins skriande behov av en fixstjärna, ryska påverkanskampanjer och följsamma medier skakar Montelius en intressant cocktail … Montelius har en sober stil, som är njutbar … ambitiös spionroman med stark samtidsprägel”. Malin Krutmeijer, Aftonbladet

“Det är en oupphörligt spännande berättelse med många oväntade vändningar som författaren Magnus Montelius har full kontroll över”. Cecilia Ekebjär, Södra Dalarnas Tidning

Magnus Montelius om bakgrunden till nya boken och hur han jobbar:
– Inspirationen kommer mycket från vår samtid och aktuella händelser, även om jag sedan skriver en väldigt fiktiv historia. Politiska biografier, både från Sverige och utomlands, är en viktig inspiration. Sedan har jag alltid fascinerats av rollen som pressekreterare, mitt emellan makten och media som bevakar den, och har länge velat skriva från det perspektivet.

– För mig handlar det mycket om att förstå människors motiv och göra det till historiens motor. Det jag tycker är mest fascinerande är varför någon gör som den gör.

Om Åtta månader:

Efter ett tips gör journalisten Nina Wedén årets scoop och avslöjar Sveriges utrikesminister som sexköpare. När den karismatiske men oprövade Jacob Weiss utses till efterträdare och Nina får frågan om att bli hans pressekreterare kunde ingen bli mer förvånad är hon. Nu måste hon använda all sin grävande talang för att skydda den nye ministern. Men vem håller egentligen i taktpinnen i maktens korridorer? Nina tvingas ifrågasatta allt, även sitt eget avslöjande.

Samtidigt hamnar den politiske konsulten Max Boije i kylan och får alla sina uppdrag inställda. Beror det på luckan på åtta månader han upptäckte när han granskade Weiss förflutna? När en av hans källor hittas mördad i Riddarfjärden börjar Max ana att han kommit alltför nära en hemlighet som någon anser det värt att döda för.
Han måste nu söka sanningen högt upp i den politiska hierarkin. Och Nina ringer det nummer hon blivit instruerad att bara använda i absoluta nödfall.

Åtta månader är en spänningsroman om makt och om människor som är beredda att gå hur långt som helst för att nå den

© Albert Bonniers Förlag 2019-03-21

print

Våra samarbetspartners