DAN ABNETT, Mera – Queen of Atlantis (DC Comics)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Tecknat av Lan Medina, Norm Rapmund och Richard Friend

Aquaman blev den första filmen i DC:s Extended Universe, som drog in en miljard dollar eller mer, så det är klart att Arthur Currys drottning ska få sola sig i glansen på egen hand. I ärlighetens namn var väl denna graphic novel planerad i god tid innan filmen hade premiär, men i alla fall. Budskapet från DC är tydligt; vi vill pusha för ”Vattenmannens” bättre blivande hälft också nu när tillfälle ges. Visserligen är seriemarknaden långt ifrån lika stor som förr om åren, men den fortsätter inspirera Hollywood, så det här sänder inte minst signaler om att kvinnliga superhjältar också förtjänar uppmärksamhet.

Aquamans bror och den kungliga plikten

I Mera – Queen of Atlantis är Aquaman tillfälligt borta ur handlingen. Istället tvingas den sedan tidigare vingklippta Mera in i en maktkamp där hon måste klara sig utan sin fulla styrka. Mot ingen mindre än Aquamans bror Orm dessutom. När historien tar sin början har han funnit frid i att leva på torra land med sin fästmö Erin och hennes son, men när han hör på nyheterna om ett förestående inbördeskrig i Atlantis lämnar han efter mycket vånda sin nya familj för att leva upp till den plikt hans kungliga blod kräver.

Mera tillbaka till Atlantis

På samma gång måste Mera se till att stabiliteten upprätthålls i undervattensvärlden för att avhålla USA från att handgripligen ge sig in i konflikten. Det tvingas hon lova dess utrikesminister. Därför har vår hjältinna inte något annat val än att återvända till Atlantis. Väl där måste hon söka allierade i Xebel, hennes ursprungsrike och tillika den plats hon en gång i tiden lämnade efter att ha nobbat ett giftermål med krigsherren hennes far valt som make åt henne. Namnet är Nereus, numera kung med stridistendenser, som alltjämt ser Atlantis som en ärkefiende.

Inte bara tvekamp, politiskt spel och action

Mycket står på spel som synes, och i historiens klimax kräver Mera på en tvekamp med Orm precis som Xebels tradition bjuder. Atlantis krona står på spel, men det hela är inte över än. Fortsättning följer på annat (serie)håll, men det hela slutar i alla fall i triumf för rikets rättmätiga drottning.

Men Mera – Queen of Atlantis bjuder inte bara på politiskt spel och actionladdade uppgörelser. Det blir en hel del drama och känslor också i detta verk. Särskilt Orms problematiska balanserande mellan kärleken till sin familj på torra land och lojaliteten till riket på havsbotten penetreras.

Mer nyans än förväntat

Fast med detta sagt; de allvarliga elementen blir aldrig vare sig högtravande och trista. Snarare hålls tonen och tempot på en genomtänkt lagom nivå. I vissa superhjältehistorier vräks det på med på tok för mycket action, men här har manusförfattaren Dan Abnett (Aquaman, Guardians of the Galaxy) istället gått in för att ge karaktärerna mer nyans än vad jag kanske förväntat mig, och då inte minst vad gäller Mera och Orm.

Seriös story i starka ljusa färger

Teckningarna då? Well, på det hela taget ter sig Lan Medinas stil både detaljerad och snygg. Inte minst märks det att han går igång på att teckna Mera och undervattensvärldarna. Samtidigt kan man inte med bästa vilja påstå att mörkret i historien avspeglas i det visuella. Men det är väl samtidigt det som är charmen med denna skapelse. För Storyn må vara seriös, men ljuset och de klara starka färgerna signalerar samtidigt att mörkret trots allt aldrig har en chans att vinna.

Skriven 2019-03-27

print

Våra samarbetspartners