RÖJAR-RALF KRASCHAR INTERNET (Ralph Breaks the Internet)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Phil Jonston och Rich Moore
Originalröster: John C. Reilly, Sarah Silverman, Gal Gadot, Jane Lynch, Jack McBrayer, Taraji P. Henson, Alan Tudyk
Svenska röster: Magnus Roosman, Carla Abrahamsen, Göran Gillinger, Anki Albertsson, Claes Månsson

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2019-02-01

Filmen Wreck-It Ralph (2012) handlade om en spelskurk som var trött på att vara “bad guy” och ville vara hjälte istället. Hans dröm går i uppfyllelse när han räddar prinsessan i arkadspelet Sugar Rush, Vanellope von Schweetz, och hon ger honom en godismedalj på vilken det står You’re my hero. Samtidigt inser alla i Ralphs spel Fix-It Felix Jr. att spelet inte fungerar utan skurk och alla börjar uppskatta Ralph för den han är.

Ralph visade sig vara hjälten i filmen, inte skurken, men filmen hade en skurk, och en prinsessa som behövde räddas av Ralph. Och sedan levde de lyckliga i alla sina dagar.

Nu har sex år gått sedan dess och i den nya filmen är Ralph nöjd med livet och han har fortfarande sin godismedalj runt halsen och han är fortfarande bästa vän med Vanellope. Fast hon är inte så nöjd med status quo och rutin, hon vill ha mer spänning, mer action, ja, mer allt …

De båda vännerna ger sig in i Internet, via den nya WiFi uppkopplingen som spelarkaden har fått, för att leta efter en McGuffin (en ny ratt till Vanellopes spel).

Filmen är som en mix av Toy Story, Ready Player One, The Emoji Movie och Inside Out. Vad gör alla spelfigurer när ingen spelar spelen? Vad pågår egentligen inne i mobilen / uppe i hjärnkontoret / ute på Internet? Hur ser det ut på Internet? Det visar sig vara ett oändligt myller av grejer överallt, och de två vännerna kommer underfund med att det inte är så lätt att bara hitta en ratt på ebay och att sedan ta med den hem … Först måste de tjäna ihop pengar till ratten! Vägen till rikedom är både lång och krokig.

Ralph blir Internet-kändis på kuppen och Vanellope blir vän med Shank, huvudpersonen i spelet Slaughter Race, och Ralph känner sig hotad … Vanellope ska ju vara hans bästa vän!

Shank både ser ut som och låter som Wonder Woman, vilket inte är så konstigt, det är Gal Gadot som gör rösten. Shank är klok nog att förstå att man kan ha flera vänner. Hon och Vanellope finner varandra direkt – men Shank vill inte ta Vanellope från Ralph. Shank utvecklas således inte till någon filmskurk.

Ralph Breaks the Internet är något så unikt som en film som har TVÅ olika starka kvinnliga karaktärer i huvudroller, som INTE blir fiender! Till skillnad från så många andra filmer (som t.ex. DisneyPixars senaste, The Incredibles 2).

Ralph Breaks the Internet är också en film utan filmskurk, vilket är otroligt skönt, och en film som inte handlar om att “bli ihop” utan istället om att “bli isär”. Ralph måste inse att han och Vanellope har vuxit isär, och att de vill göra olika saker … Ralph blir alltså både till hjälte och till sin egen antagonist i berättelsen.

Berättelsen om vänskap, och om att man kan tycka om varandra utan att man är tillsammans jämt, passar för alla åldrar och även de yngsta barnen i salongen tycker om filmen, som är varm och rolig och färgstark — och har snygga 3D och IMAX effekter.

Filmen är packad med olika karaktärer och olika små referenser och skämt.

Satiren i filmen passar dock mer för vuxna – väldigt snabbt och effektivt visar filmen hur förälskade vi är i våra datorer och mobiler och varumärken … och hur mycken tid vi tillbringar med att gå omkring i en värld som inte är verklig (precis som i Ready Player One) trots att vi har ett val och kan göra så mycket mer och så mycket mer spännande saker.

Ralph och Vanellope har inget val, den artificiella världen är det enda de har. Eller som Vanellope säger i filmen: Vi består bara av ettor och nollor.

Människor har så många fler möjligheter än att bara leva ett artificiellt liv.

Skriven 2019-02-03

print

Våra samarbetspartners