RÖJAR-RALF KRASCHAR INTERNET (Ralph Breaks the Internet)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Phil Jonston och Rich Moore
Originalröster: John C. Reilly, Sarah Silverman, Gal Gadot, Jane Lynch, Jack McBrayer, Taraji P. Henson, Alan Tudyk
Svenska röster: Magnus Roosman, Carla Abrahamsen, Göran Gillinger, Anki Albertsson, Claes Månsson

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2019-02-01

Röjar-Ralf är tillbaka, och nu trasslar han till det rejält. Så till den grad att internet sånär håller på att krascha. Allt löser sig förstås innan eftertexterna börjar rulla, men det tar sin lilla tid. Speltiden är inte så långt ifrån att nosa på tvåtimmarsstrecket, och det är i längsta laget. Inte minst ter sig en rutinmässig förstörelseuppgörelse med ett jättemonster mest bara onödig. Upplägget kunde vara hämtat från otaliga Godzilla-, Bond- eller superhjältefilmer som redan finns där ute, och den här varianten står knappast ut.

Samtidigt finns här inte alldeles oväntat ett varmhjärtat budskap om att vänskap består även om man inte är tillsammans. Något Ralf inte själv verkar förstå, och det är då allt går på tok.

Men låt oss ta det från början. Då är titelfiguren helnöjd med sitt liv. Han har sina dagliga rutiner där i dataspelsvärlden och sin bästa vän Vanilja att hänga och göra roliga saker med. Men så går ratten till spelet väninnan medverkar i sönder i den verkliga världen, och då måste hon och Ralf bege sig ut eller snarare in på internet för att fixa biffen och skaffa en ny på Ebay.

Fast vägen till målet blir både snårig och krokig. Nedslag i det dystopiska spelet Slaughter Race, videokanalen Buzzfeed och det ljusskygga Darknet följer efter den initiala färden genom nätets storstadsdjungel där alla välbekanta företagslogotyper bokstavligt talat strålar som neon mot dem.

Också blir det inte alldeles oväntat en hel del lyckat skämtande och drifter med diverse nätfenomen. Som det här med kändisskap, något Ralf känner sig nödd och tvungen till att pröva för att håva in pengar till att köpa ovannämnda dataspelsratt. För egentligen vill han inte alls fåna sig i korta videosnuttar. Men det ger ju både hjärteklick och stålar, och det är det som räknas.

Sedan vimlar här icke att förglömma också av Disneyägda karaktärer såväl från det egna stallet, som från Star Wars, Marvel, Nalle Puh och till och med Mupparna. Alla utom Disneyprinsessorna medverkar dock mest bara i form av korta cameos. Det är de enda som egentligen har något att göra, och i en rolig scen berättar de unga damerna om de förlegade villkoren för en sessa i farbror Walts sagovärld alltmedan Vanilja lyssnar storögt.

Med andra ord är Röjar-Ralf Kraschar Internet en både fantasifull och rolig uppföljare där inspirationen flödar mer än åtminstone jag hade trott från början. Ändå kan jag känna att det hela inte är så charmigt som det borde, och dess hjärtat inte bultar med samma passion som i vissa andra Disneyfilmer. De varma positiva vibbar som präglar, låt säga Frost, Insidan ut, Ratatouille och Upp saknas här. Kanske är det rent av just precis detta som saknas för att klassikerstatusen ska vara huggen i sten.

Skriven 2019-01-31

print

Våra samarbetspartners