THE MENU – chockerande och härligt skruvat i foodie-land med minutiöst träffande satir

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Mark Mylod
Skådespelare: Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy, Nicholas Hoult, Hong Chau, Janet McTeer
Premiär: 2022-11-18
Betyg: 4

Det vankades ingen pressvisning av The Menu i Malmö där bopålarna finns. Därav detta senkomna bidrag. Men den som väntar på något gott…, som det heter.

För visst sjutton är det här en riktigt välsmakande filmupplevelse. Åtminstone för alla de som uppskattar en skruvad smått galen thriller/skräckfilm med minutiöst träffande satir och oförutsägbarheten på plats som bonus.

För visst är The Menu även en drift med den pretentiösa foodie-kulturen där skitnödighetsfaktorn är hög och förmågan att ta något med en hyfsat avslappnad attityd är i det närmaste obefintlig.

Har betalt en förmögenhet

Upplägget är enkelt; en mindre grupp välbeställda från arbetsmässigt diverse avenyer i livet har bokat bord hos hypade köksmästaren Julian Slowik ute på en avlägsen ö för att få nöjet att äta sig igenom hans alltid lika innovativa meny. Priset är oväsentligt för dessa individer, så de har gladeligen betalt en mindre förmögenhet för privilegiet att närvara. Men då ingår å andra sidan transporten medelst yacht ut till resmålet också.

Myglande IT-snorvalpar

Bland folket på plats märks en skådis som sett sina bästa (karriär)dager med tillhörande högra hand, tre IT-snorvalpar som myglat sig till en hel lastbil full med pengar, ett åldrat par som hunnit bli uttråkade eftersom de redan ätit sig igenom Slavics menyer hela elva gånger tidigare och sist men inte minst den snobbiga matkritikern och hennes ja-sägande redaktör.

Är inte ett par

Ja, också har vi förstås även det unga paret Tyler och Margo. Ett par som inte ens är ett par, vilket visar sig rätt omgående, för övrigt. Vad som däremot omgående framgår är att Tyler är en veritabel foodiefantast medan hans sällskap inte direkt bryr sig. Alls. Hon spekulerar avsevärt mer på när det kan bli läge att ta sig nästa bloss än på menyns innehåll och uppbyggnad.

För egen del hade jag förmodligen tänkt på annat jag också. För nörderiet vet inga gränser, och rätternas fånighet når ständigt nya höjder Behöver jag säga mer än brödlös brödtallrik?

Ska avtäcka alla antipatier

Fast det är först när någon dör spektakulärt som det bli otrevligt. Då förstår man att just denna kväll är speciell. Det är nu köksmästare Slowic ska avtäcka alla sina antipatier. Mot alla de som inte inser hans storhet. Som inte respekterar honom och inte lyder. Tydligen har hans svulstiga ego blivit sårat någonstans på vägen, så nu är det dags för payback.

En viljornas kamp

Slowic spelar ett sjukt spel som är planerat in i minsta detalj, inklusive klientelet. Margo utgör dock en nagel i ögat eftersom hon ersätter Tylers ordinarie sällskap, som dumpat honom på kort notis.

Dessutom är hon en outsider eftersom det är uppenbart att hennes ursprung är av det enklare slaget. Och kanske vad värre är; Margo ifrågasätter på ett sätt som ingen annan på plats gör. Inte konstigt att det hela utvecklas till en viljornas kamp där bara en kan vinna. Typ.

Riktigt chockerande

Slutet är dock hur man än ser det hur bisarrt som helst. Om man säger så här; Slowic bjuder på en traditionell efterrätt, och han låter verkligen alla gästerna ta fullständigt aktiv del i den.

Riktigt chockerande och härligt skruvat är det här faktiskt. Men innan alltihopa spårar ur fullständigt är det den riktigt elaka satiren över foodie-dårskapens artiness och minimalistiska vetenskap som regerar.

Ralph Fiennes står ut

I slutänden är det The Menu också en one man show av Ralph Fiennes. Alla är förvisso utmärkta, men Fiennes står definitivt ut, och verkar någonstans njuta i fulla drag över att tolka vanvettet med sammanbitenhet och små knivskarpa medel.

print

Våra samarbetspartners