NILS EGERBRANDT, 91:an presentbok 9: jul i Klackamo (Egmont Publishing AB)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Tecknat av NILS EGERBRANDT och JONNY NORDLUND

91:ans julalbum består alltid av Nils Egerbrandts gamla ensidesserier ur Året Runt. Har man tur innehåller julalbumen kanske ett eller ett par julavsnitt.
Till skillnad från julalbumen, innehåller “Jul i Klackamo” enbart 91:an-serier med jultema. Det här är en inbunden volym i serietidningsformat; den är tryckt på bra papper och den är riktigt snygg.

Boken innehåller episoder ur serietidningen 91:an, och inte ensidesavsnitt ur Året Runt. Jonny Nordlund står för två korta serier från 2009, resten av episoderna är av Nils Egerbrandt och ursprungligen publicerade under 1970- och 80-talen.

Korta och likartade episoder

Det är lite synd att boken inte är tjockare än 66 sidor, det dubbla sidantalet hade varit bättre – och det är synd att boken inte innehåller serier av fler 91:an-skapare än Egerbrandt och Nordlund. Det har gjorts många julepisoder under årens lopp, varav många är riktigt bra; små välkonstruerade farser. Episoderna av Egerbrandt i denna samling är korta, enkla, och förvånansvärt likartade: nästan samtliga avsnitt handlar om att 91:an och/eller 87:an klär ut sig till jultomte.

Snällt, charmigt och tidvis tunt

Det är genomgående trevligt; det är snällt och charmigt, ibland är episoderna småkul, ibland är poängen så tunn att jag undrar om en sida trillat bort.

En lustig detalj är att om man letar upp Jul i Klackamo hos nätbokhandeln Bokus, står en viss Cecilia Levin angiven som författare till boken. Vem i hela friden är det? Jo, det är hon som har formgivit boken och som är en av de två redaktörerna.

Det här blev en kort recension. Det finns nämligen inte så mycket att säga om den här boken.

Skriven 2018-12-23

print

Våra samarbetspartners