ALCAZAR – 20 YEARS OF DISCO – MISSION COMPLETED, The Theatre Gothia Towers, Göteborg den 23 november 2018

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Alcazar bjuder på mer glitter än ett helt Lucia-tåg! Från den 22 november till den 15 december kan man ladda upp inför julen med Sveriges bästa discotrio, som kör sin pampiga avskedsföreställning på The Theatre i Göteborg. 20 years of disco. Mission Completed!

Från Mission Impossible till Mission Completed

Att marknadsföra disco efter 1970-talets glansdansdagar ebbat ut låter som en “Mission Impossible”. Men Andreas Lundstedt, som kom ut som disco-älskare, lyckades med det till synes omöjliga och Alcazar blev ett stort namn ute i världen — och senare även i Sverige. Det kan vara svårt att bli dansande profet i sitt eget land. Tess Merkel är också kvar sedan Alcazars födelse och nykomlingen Lina Hedlund, yngst i gänget, tillkom efter att Peter Jöback tipsat Andreas och Tess om den fenomenala motspelerska han hade i musikalen Cabaret. Och resten är så att säga modern danshistoria.

Hög nostalgifaktor

Nostalgifaktorn under kvällen är hög. De flesta i publiken ser ut att vara gamla nog att minnas discons glansdagar på 1970-talet och de verkar också vara redo att partaja som om det vore år 1970. Allt glittrigt har åkt fram ur garderoberna för kvällens discofeber. Det är faktiskt ganska kul att se äldre människor hoppa upp och ner som om de vore små barn på besök på Kaninlandet på Liseberg.

Fast när det gäller liknelser är Alcazar snarare som en barnförbjuden roller coaster (det är åldergräns 18 för kvällen) och man ska definitivt inte ha anlag för åksjuka när showen drar igång på allvar.

More is more. Much more!

Alcazar är synonymt med glitter och glamour och disco. För två år sedan var de på Rondo och dansade järnet. Vad har hänt på två år? Man kan sammanfatta det hela så här: More is more. Much more!

Öppningsnumret är nu ännu större och svulstigare. Man går snabbt från romerska soldater och gladiatorer på discokorståg till egyptiska faraoner och en “walk like an egyptian” discostil. Åtta dansare fyller ut bakom de tre medlemmarna i Alcazar. Dock finns det inga musiker att samarbeta med och jamma med, och live musik är oftast det bästa med att gå ut och lyssna på musik live — vare sig det gäller konserter, shower eller musikaler. Men det är i alla fall gott om live dans. Även från publiken. Som gärna skulle ha stått upp och dansat natten lång. Detta är en dinner show, men folk ställer sig direkt upp och dansar runt borden och det verkar även som om stolarna leker hela-havet-stormar och rycks med i Alcazars starka öppningsnummer.

Partyt som kom av sig

Men efter de inledande låtarna är det som om partyt självdör. Mellansnacken har inte blivit bättre sedan krogshowen, de är fortfarande för långa, och i ett så här stort forum når de inte heller ut till publiken.

På läktarna och i baren har man ingen aning om vad de sitter och pratar om, där framme på scenkanten. Det hörs inte. Folk börjar beställa mer dricka och prata med varandra. Vad händer där framme på scenen? Man ska tydligen dra låtar ur en skål och låtsas improvisera. Så där planerat fejk-spontant som under Melodifestivalen och senaste Diggolooturnén. Spontant kan bli bra, planerat brukar bli bra, fejk-spontant blir sällan bra.

Alla tre kan köra solo

Förmodligen är tanken att visa upp att alla tre kan köra solo — om de nu skulle vilja satsa på solokarriärer efter Alcazar. Men det här är ju Alcazars bokslut, inte ett startskott för nyheter eller nytolkningar à la Så mycket bättre. Det är som om Lisa Nilsson skulle få för sig att göra om Himlen runt hörnet, eller ännu värre, komma med andra nyheter när det är dags att fira Himlen runt hörnet 25 år. Nej, sådana helgerån gav sig inte La Nilsson in på, när hon nyligen gästade The Theatre med sitt bejublade 25 års kalas.

Mittendelen av Alcazars föreställning är som den där utfyllnadsdelen av en icke-rutinerad deckarförfattare som har en bra idé att börja med, och sedan febrilt försöker att komma upp i ett visst antal sidor utan att ha något att säga i hela mitten av boken. Den typen av bok som man kan hoppa från början till slutet på, utan att ha gått miste om något.

Stay the night med doughnutströssel och mersmak

Absolut bäst på hela kvällen är Stay the night — gruppens medryckande avslutningsnummer. Kostymerna är också läckra, det ser ut som om de tre discostjärnorna rullat sig i mångfärgad doughnutströssel. Kvällen slutar starkt, på ett sätt som ger mersmak (och inte efter doughnuts!). The Theatre fylls av stampande, hoppande, klappande och dansande partysugna människor och det är ett under att läktarna håller!

20 år av disco är över och trion Alcazar säger tack och hej … men publikens dom är enhällig: de tre discodansarna skulle gärna ha fått komma tillbaka och lysa upp i mörkret om två år igen! Fast gärna utan “mitten” och utan mellansnacket.

Spelas: The Theatre Göteborg 22/11– 15/12

  • Även under antiken dansades det disco

Skriven 2018-11-23

print

Våra samarbetspartners