WIDOWS

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Steve McQueen
I rollerna: Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elisabeth Debicki, Cynthia Erivo, Colin Farrell, Daniel Kaluuya, Robert Duvall, Liam Neeson

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-11-16

Steve McQueen (12 Years A Slave & Shame) brukar vilja ha något att säga när han talar. McQueen brukar också vara medveten om att förpackningen måste vara tilltalande för att publiken skall känna sug för att ta del av innehållet. Detta faktum lyser i “Widows” kanske mer igenom än någonsin eftersom det är lättare att inte hitta något samhällsproblem som inte finns med i bilden än som gör det.

Allt ryms inom ramen av det klassiska stora-kuppen-temat (typ Ocean’s Eleven”) och även om jag tycker McQueen den här gången stundtals kastar upp för många bollar i luften gillar jag filmen högt och rent av flera orsaker. Kvinnorna i filmen har alltså musklerna på alla plan. De resonerar som Annie Oakley när hon i musikalen Annie Get Your Gun sjunger “Allt du kan göra kan jag göra bättre” för Frank Butler.

Änkorna efter några professionella rånare som omkommer vid en stöt står plötsligt på gatan efter det att pengar försvunnit vid rånet. En ny värld av gangsters, ljusskygga kommunalpolitiker och annat löst folk som nu blir intresserade av änkorna där den enas (Viola Davis) man (Liam Neeson) är spindeln i nätet när pengarna gick upp i rök. Att tunga namn som Robert Duvall lånat ut sej till en biroll som åldrande patriark i en politikerfamilj (med drag av Kennedys) är också en garanti för att det inte alla ingredienser av rasprofilering, korruption, fattigdom och annat smått och gott som McQueen försöker hinna med skall slå knut på sej själv.

Miljön från Chicagos slum till lyxkvarter bidrar med tvära kast. Det som dock ger filmen den där extra stjärnan är att karaktärerna intresserar mej från start och då talar jag om både de dominerande kvinnorna Davis, Elisabeth Debicki och Michelle Rodriguez till de mera distanserade Liam Neeson, Colin Ferrell och Robert Duvall. Action och samhällsdrama i en lycklig förening.

Skriven 2018-11-14

print

Våra samarbetspartners