THE COMMUTER

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Jaume Collet-Serra
I rollerna: Liam Neeson, Vera Farmiga, Patrick Wilson, Jonathan Banks, Sam Neill

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-01-12

Liam Neeson har på äldre dar hittat en nisch som stoisk gamling som kickar rumpa, Taken-filmerna är de mest kända exemplen, i Non-Stop gjorde han det på ett flygplan och här gör han det på ett tåg. Rollfigurerna han spelar i dessa filmer skiljer sig inte så mycket åt men både han och publiken omfamnar dem, den har nästan blivit till en egen genre och genererar bra med pengar.

The Commuter är en av de bättre filmerna i denna Neeson-genre med tät atmosfär och pulshöjande spänning, detta trots att twistarna i manuset ibland blir lite för lätta att gissa på förhand. Regissören Jaume Collet-Serra har samarbetat flera gånger med Neeson och paret har en kemi som fungerar på de flesta plan. Regin är överlag godkänd, i vissa fall generiskt intetsägande men på håll sprakar det till med innovativa infall, ett sådant är inledningens smarta och snygga iscensättning av pendlande. Förutom Neeson så har filmen samlat en rad bra skådespelare som gör fina insatser i mindre men viktiga roller, speciellt värda att nämna är Vera Farmiga och Patrick Wilson.

Som med de flesta av filmerna i Neeson-genren så blir händelseförvecklingarna och rollfigurens närmast övermänskliga förmågor i slutändan för överdrivna för att man ska gå med helt på helheten men om man är villig att låta sig dras med i de konspiratoriska kullerbyttorna så är detta en underhållande thriller-bagatell som förstärker Neeson och hans alldeles egna genres varumärke.

Skriven 2018-01-12

print

Våra samarbetspartners