THE ICE ROAD – som gammaldags actionthriller på ett bra sätt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jonathan Hensleigh
Skådespelare: Liam Neeson, Marcus Thomas, Amber Midthunter, Benjamin Walker, Laurence Fishburne
Premiär: 2021-07-30
Betyg: 3

Nu är min sju Liam Neeson i farten igen. Det är han för jämnan. Det finns alltid någon håla någonstans där rättvisa måste skipas, det finns alltid någon stackare som måste hämnas.

Är inte bara bra på att slå folk på nöten

The Ice Road är regisserad av Jonathan Hensleigh som gjorde The Punisher med Thomas Jane, och på pappret lät väl filmen inget vidare: Liam Neeson kör lastbil över en frusen sjö i norra Kanada. Dock visade sig filmen vara lite bättre än förväntat.

Liam Neeson spelar den irländske långtradarchaffisen Mike McCann, som inte bara är bra på att slå folk på nöten, han har även svårt att behålla sina jobb. Detta beror på att han måste ta hand om sin lillebror Gurty (Marcus Thomas), en skicklig mekaniker som lider av posttraumatisk stress efter att ha stridit i Irak. Gurty har svårt att prata och ger intryck av att vara efterbliven.

Betraktas som ett självmordsuppdrag

En diamantgruva i norra Kanada exploderar, ett stort antal gruvarbetare blir instängda, och de kommer att dö när luften tar slut. För att få ut männen behövs nya brunnshuvud (nej, fråga inte mig vad det är, jag har aldrig jobbat i en gruva), och sådana är för tunga för att flygas dit. De måste fraktas med långtradare. Långtradarna måste köra på isvägarna över frusna sjöar, och eftersom säsongen för sådant är över och våren är på väg, betraktas det hela som ett självmordsuppdrag.

Ser ut som Carl XVI Gustaf och ler obehagligt

Detta är förstås ett perfekt jobb för McCann, som behöver pengar. Laurence Fishburne spelar killen från speditionsbolaget som leder det hela. Amber Midthunder är den unga Tantoo, som sitter i finkan för att ha demonstrerat för ursprungsbefolkningens rättigheter, hon släpps ut eftersom hon är en jävel på att köra på isvägar. McCann har Gurdy med sig. Med på färden följer även en kille från bolaget som betalar för kalaset, Tom Varnay (Benjamin Walker) heter han, han ser ut som Carl XVI Gustaf och ler obehagligt när han hälsar. Tre långtradare ger sig iväg.

Berättelsen Alistair MacLean aldrig skrev

Självklart dröjer det inte länge innan saker och ting går fel. Bilmotorer pajar, isen brister, bilar sjunker, och det är en kamp mot klockan, gruvarbetarnas chans att överleva blir allt mindre. Eftersom det här är en film, kommer luften i gruvan att ta slut på sekunden. “Åh, nej, nu har vi bara 45 minuter på oss!”

The Ice Road känns som berättelsen Alistair MacLean aldrig skrev. Det här är Guys on a Mission. Några synnerligen dugliga personer handplockas till ett självmordsuppdrag, några av dem kommer inte att överleva. Och bland dem finns en förrädare!

… Gurdys medverkan gör att det även blir lite “Möss och människor” av det hela. “Alistair MacLeans Möss och människor”. Gurdy har förresten en tam råtta med sig.

Konversationslexikon för actionhjältar

Hensleigh har även skrivit filmens manus, och det finns en del brister i dialogen. Vissa repliker är inget vidare. I början av filmen är dialogen fylld med så pass mycket exposition att det blir lite löjligt – det poängteras flera gånger hur farligt det är att köra på isen. Några av Liam Neesons repliker känns hämtade från ett konversationslexikon för actionhjältar – i synnerhet när han morrar “Now it’s personal”.

Vidare som visar skurken sig vara rena terminatorn. Förrädaren (som är den vi gissade redan från början) är omöjlig att ta kål på, och gör comeback efter comeback. Detta innebär att filmen håller på för länge, slutuppgörelserna är några för många.

Känns gammaldags på ett bra sätt

Detta till trots tycker jag ändå att The Ice Road är rätt bra. Det är en film som känns lite gammaldags – på ett bra sätt. En actionthriller av ett slag som var vanlig förr, fram till 1980-talet, ungefär. Inga blixtsnabba klipp, inga hysteriska actionscener. Storslagna miljöer. Många av händelserna i filmen är osannolika, men annars hade det ju inte blivit en thriller.

Chefen för gruvbolaget, som dyker upp mot slutet, spelas av Matt Salinger. Han spelade Kapten Amerika i Albert Pyuns film från 1990, och ja – han är son till författaren JD Salinger.

Skriven 2021-07-28

print

Våra samarbetspartners