JULIET, NAKED

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Jesse Peretz
I rollerna: Rose Byrne, Ethan Hawke, Chris O´ Dowd, Lily Brazier, Kitty O´ Beirne

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-10-12

Nick Hornby är en mästare på att skriva om medelålders män, som är inne i sig själva, och inte riktigt vill bli vuxna med såväl igenkänning och känsla som en god dos humor. Detta har resulterat i en handfull sevärda filmer, som Fever Pitch, High Fidelity och About a Boy. Juliet, Naked är nästa i verk i raden att bli filmatiserat, och jag måste säga att det här överträffar alla de förväntningar man kan tänkas ha. Charmigare och roligare än så här blir det garanterat inte på bio under resten av (bio)året.

Duncan undervisar i litteratur på college i en liten brittisk kusthåla, men hans stora passion är Tucker Crowe, en creddig singer/songwriter som försvann under radarn efter att ha släppt debutalbumet Juliet på nittiotalet. Sångarens minne hålls dock levande av Duncan via hans fanclub på nätet där en likasinnad liten skara nördar ner sig i allt som kan tänkas associeras med den konstant frånvarande idolen. Bättre hälften i sin tur inte bara tolererar, utan försöker till och med engagera sig i sambons intresse. Men någonstans känner hon att någonting saknas, och när en akustisk demo av Tuckers skiva plötsligt dimper ner i parets brevlåda är det början på en oförutsedd förändring ingen av dem räknat med.

Denna förändring stavas för övrigt just Tucker, och när denne slarver med både bortkastad karriär och egenhändigt saboterade relationer i bagaget till slut rent fysiskt dyker upp och gör avtryck i Annies och Duncans liv är det inte riktigt på det sättet man kanske initialt tror. Jag avstår dock från att avslöja på vilket sätt detta sker, men låt mig säga så mycket som att det inte i första hand är männen som står i fokus i den här historien.

Däremot kan så mycket sägas som att Juliet, Naked som helhet är brittisk feelgood när den är som bäst. Det här är en underbart varmhjärtad, skönt romantisk, smått bitterljuv och på alla fronter välspelad film med en liten dos sälta inslängd i mixen för att uppnå den rätta balansen.

Skriven 2018-10-08

print

Våra samarbetspartners