THE SUICIDE SQUAD – den bästa och roligaste superhjältefilmen på länge

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: James Gunn
Skådespelare: Margot Robbie, Idris Elba, John Cena, Joel Kinnaman, Viola Davis
Premiär: 2021-08-06
Betyg: 4

Jag hade vissa förväntningar på Suicide Squad, som kom 2016. Detta beroende på att den skrevs och regisserades av David Ayer, som gjorde de utmärkta Street Kings och Fury. Dock visade det sig att Ayers film var riktigt usel. Pissusel. En av de sämsta superhjältefilmer som gjorts – om man nu kan kan kalla en film med superskurkar som hjältar en superhjältefilm.

När man nu gjort en ny film om detta skurkgäng, har man gett den en snarlik titel. Man har bara lagt till ett “The” framför ”Suicide Squad” – vilket säkert kommer att leda till att folk om några år kommer att se fel film av misstag. Den nya filmen är ingen uppföljare, det här är snarare en “reboot”, som det ju heter. Warner Brothers och DC Comics börjar om på nytt, ny regissör, nya skådisar, nya rollfigurer, ny inriktning, nytt stuk.

Konstnärliga visioner från DC:s regissörer

Ny regissör är James Gunn, som gjorde Guardians of the Galaxy-filmerna. Gunn står även för manus, och att välja honom var helt rätt. Han har satt sin egen prägel på The Suicide Squad. Förvisso har alltså Gunn tidigare gjort Marvel-filmer, men – som jag nämnt tidigare – en skillnad mellan Marvels och DC:s superhjältefilmer, är att DC ofta anlitar regissörer med något slags konstnärlig vision, de sätter sin egen prägel på filmerna. Nu blir det inte alltid bra, ofta är DC:s filmer dåliga, men det är ändå lite intressant. Visst finns det undantag bland Marvel-filmerna, men i alldeles för många fall kan jag inte säga vem som regisserat, jag kommer inte ihåg namnen på många av regissörerna.

Margot Robbie får anses vara stjärnan

Om jag räknat rätt, är det bara fyra av skådespelarna från den första filmen som återkommer den här gången. Det är Viola Davis som Amanda Waller, kvinnan som väljer ut medlemmarna till Task Force X, som självmordsskvadronen egentligen heter. Det är Joel Kinnaman som Rick Flag, ledare för Task Force X. Det är Jai Courtney som Captain Boomerang, och så är det Margot Robbie som Harley Quinn – hon står först i rollistan, så hon får väl anses vara stjärnan. I den förra filmen spelade Will Smith Deadshot. Han är inte med den här gången. Istället spelar Idris Elba den snarlika Bloodsport, som också har en ung dotter. Jag får erkänna att jag trodde att det var samma figur.

Styrs av ond diktator

The Suicide Squad handlar om en ö som heter Corto Maltese – och som inte har något med Hugo Pratts seriehjälte att göra. Dock nämns den här ön redan i Tim Burtons Batman från 1989 – om den nämnts tidigare i någon serietidning vet jag inte. Corto Maltese styrs av en ond diktator och dennes armé. På ön finns även Jotunheim – ett gammalt nazistfängelse, där man nu hyser politiska fångar och experimenterar med något som heter Operation Starfish. Starfish är en gigantisk, utomjordisk sjöstjärna.

Tjock haj på ben som alltid är hungrig

Allt det här måste utplånas, så Task Force X skickas dit. I fängelset Belle Reve plockar Amanda Waller ut ett gäng nya kriminella med superkrafter. De som får hänga med Flag, Bloodsport och Harley Quinn, är Peacemaker (John Cena), som har i princip samma krafter som Bloodsport, Polka-Dot Man (David Dastmalchian), som kastar färgglada prickar på fienden, Ratcatcher 2 (Daniela Melchior), som kan kontrollera råttor, och en figur som heter King Shark. King Shark är en tjock haj på ben, han är alltid hungrig och han är otroligt korkad. King Shark är datoranimerad, men det är Sylvester Stallone som gör rösten i sitt livs roll, och när hajen lufsar omkring ser han nästan ut som en åldrad Rocky Balboa.

Det förekommer även ett annat Suicide Squad-team, men … Ähum, de får inte vara med speciellt länge.

Som Deadpool i kubik

The Suicide Squad är jävligt rolig! Den här filmen är skitkul. James Gunns film är allt den första filmen inte var. I min recension av Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn) skrev jag att den var ett försök av DC att göra något i stil med Marvels Deadpool. Gunns film känns ännu mer så – The Suicide Squad är Deadpool i kubik. I USA är filmen Rated R, det vill sägas från 17 år. Detta beroende på att den är sprängfylld med ultravåld, blodigt splatter, svordomar, och minsann om vi inte även får se en pillesnopp – det sistnämnda är skäl nog att barnförbjuda i Amerika.

Joel Kinnaman den ende som inte får vara rolig

Det groteskt överdrivna våldet blandas upp med humor. Flera av de här hjältarna, eller om vi nu ska kalla dem skurkar, är fåniga. Ratchatcher 2 har en råtta som vinkar på folk. Peacemaker ser rolig ut i sin dräkt. De gnabbar konstant med varandra. Dialogen är festlig. Harley Quinn är förstås ett kapitel för sig, denna Vålds-Pippi Långstrump. Joel Kinnaman har en otacksam roll – han är nog den ende som inte får vara rolig. Jag skrattade mycket och ofta när jag såg filmen.

Det är en uppfinningsrik film. Estetiskt sett är den också uppfinningsrik – bland annat visas filmens kapitelrubriker på ett kul sätt. Och minsann om den inte har riktiga förtexter! Tyvärr är filmen för lång, men det hade ni nog redan gissat. Det finns ingen som helst orsak till att den ska vara två timmar och tolv minuter, det hade lätt gått att skära bort tjugo minuter. Slutuppgörelsen håller i vanlig ordning på för länge.

Grundare av B-filmbolag i liten roll

Jag upptäckte att en gammal vän till mig skymtar förbi i bakgrunden en sekund eller två. James Gunn började sin karriär på Troma, det där B-filmsbolaget som är känt för sina vilda och bisarra filmer. Den första film James Gunn skrev manus till, var Tromas Tromeo and Juliet, som kom 1996. Det slår mig nu att jag var på premiären på den. Tromas boss och grundare heter Lloyd Kaufman, och som ett tack, gissar jag, har Gunn gett Lloyd småroller i sina storfilmer. I The Suicide Squad skymtar Lloyd i bakgrunden när gänget besöker en bar.

Den som spoilar får med Michael Rooker att göra

I rollistan syns även Peter Capaldi, som en slem typ, Taika Waititi spelar Ratcatcher 1 i tillbakablickar, och Michael Rooker är med på ett hörn han med. Rooker skrev på Facebook att de som spoilar filmen ska få med honom att göra!

The Suicide Squad är en av de bästa DC Comics-filmerna, och det här är den bästa och roligaste superhjältefilmen på länge.

Skriven 2021-08-03

print

Våra samarbetspartners