GUERNSEYS LITTERATUR- OCH POTATISSKALSPAJSÄLLSKAP (The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Mike Newell
I rollerna: Lily James, Michiel Huisman, Glen Powell, Jessica Brown Findley, Katherine Parkinson, Katherine Parkinson, Matthew Goode, Tom Courtenay, Penelope Wilton

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2108-05-04

Mike Newell är väl mest känd för Fyra bröllop och en begravning och Harry Potter och Den flammande bägaren . Senast han var representerad på bioduken var 2012 med Dickensfilmen Lysande utsikter (Great Expectations). Även den nya filmen är baserad på en litterär förlaga, nämligen den amerikanska författarinnan Mary Ann Shaffers debut och enda roman från 2008.

Året är 1946 och andra världskriget är slut. Vi möter den unga journalisten/författarinnan Juliet Ashton som inte riktigt vet vart hennes liv ska ta vägen. Hon har sin amerikanske pojkvän Mark vid sin sida, men det verkar inte vara nog. En dag får hon ett brev från svinfarmaren Dawsey Adams från kanalön Guernsey. Efter ett par brev visar det sig att Dawsey är en del av en lokal bokklubb. Den lilla klubben bjuder då in Juliet som en gästföreläsare. Väl framme i Guernsey börjar hon nysta i en krigshistoria om den försvunna initiativtagaren till bokklubben.

Det är mycket Downton Abbey över filmen, och ni som sett denna serie lär säkert känna igen en del ansikten. Vilket förstås knappast är något negativt, snarare tvärtom. Som helhet är det här också en väldigt underhållande film med en helt ok story som inte känns alltför påhittad.

Skriven 2018-04-26

print

Våra samarbetspartners