JASON MRAZ, Know (Atlantic)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Precis som många andra upptäckte jag Jason Mraz med tredje albumet We Sing. We Dance. We Steal Things. Megahiten I’m Yours var långt ifrån den enda minnesvärda sången på denna sångsamling om man säger så.

Vimlar av starka sånger

Know är det sjätte verket i ordningen, och om något visar amerikanen åter här att han är mästare på bred vuxen organiskt orienterad pop med radiotycke. Här vimlar av starka sånger, som gjorda för hitlistorna. Eller i alla fall Billboards Adult Contemporarylista.

Positivism och vemod

Och som vanligt låter Mraz positivismen spruta ut ur högtalarna. Som till exempel i Have It All och lätt reggaekryddade Making It Up och Might As Well Dance, en glatt flirtande historia med diskret blueskrydda om att våga ta chansen i kärlekens dansanta lek. Men här finns också sånger som låter vemodet gripa tag, däribland inledande Let’s See What the Night Can Do, avskalade No Plans och avslutande Love Is Still the Answer.

Löfte om förälskelse

Samtidigt har sångaren onekligen en på det hela taget rätt osviklig förmåga att låta upplyftande oavsett vilken känslostämning som är utgångspunkten eller dominerar. Å andra sidan är detta kanske inte så konstigt. Skärskådar man texterna snöar sångaren inte direkt in på olycklig kärlek, utan är mer intresserad av hoppet och löftet om en i bästa fall himlastormande förälskelse

Låtskrivandet är kung

På det hela taget lyser Mraz alltså åter igen med det han gör bäst. Sedan bjuder denna nya skapelse knappast på någon förnyelse. Men varför skulle den? Sångaren vet sina styrkor, och har förmågan att förfina dem. Låtskrivandet är kung i hans skapande, och den tidlösa otrendigheten något han bär med stolthet.

Skriven 2018-09-26

print

Våra samarbetspartners