KENNY CHESNEY, Songs for the Saints (Warner Bros. Nashville)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Kenny Chesney är en av countryns mest framgångsrika artister de senaste tjugofem åren. Trettio miljoner sålda album och femtioen topp-tio hits på countrylistan hittills är verkligen inte fy skam.

Organiskt opretentiöst

Songs for the Saints är sångarens sjuttonde(!) album, och frågan är om han någonsin tett sig så avskalad och bakåtlutad som här. Eller för den delen personlig. Lyssna bara på den senaste listklättraren Get Along. Denna sång är om något en varudeklaration så god som någon för helheten, det organiskt opretentiösa går som en röd tråd genom alla elva spåren.

Reggaebestänkt duett

Ta bara en sådan sak som renodlat akustiska balladen Gulf Moon, vemodiga Pirate Song eller för den delen den reggaebestänkta duetten Love for Love City med Ziggy Marley, så förstår ni vad jag menar. Det smygande, sakta uppbyggda titelspåret med sin starka allsångsrefräng är en annan favorit liksom det lågmälda samarbetet med countryfolkvokalissan Mindy Smith och slidekryddade Ends of the Earth med sin överraskande dramatiska hook.

Balsamerande och behaglig

Som säkert alla förstår är jag svag för det här. Förutom att det överlag är en självklart stark sångsamling är det lätt att uppskatta produktionen, signerad rutinerade räven Buddy Cannon och artisten själv. Den är snygg, men långt ifrån överlastad samtidigt som Chesneys röst verkligen kommer till sin rätt. Den ter sig nyanserad med känsla utan större åthävor. Balsamerande på sitt sätt och definitivt behaglig är nog en passande beskrivning av helheten.

Skriven 2018-08-31

print

Våra samarbetspartners