RUSS HEATH – mångfaldigt prisbelönad serietecknare avliden

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Avdelningen för serietecknare som har gått bort, men som jag trodde var döda sedan länge. Den här gången gäller det Russ Heath, som kilat vidare till den stora ateljén ovan molnen. Han blev 91 – och höll faktiskt på att publicera sig i tidningar fram till 2011, då han var 85, och han verkar ha fortsatt att teckna därefter.

Förlagor åt berömd popkonstnär

Jag läser ett par olika nekrologer över Heath, och de nämner alla de berömda tavlor Roy Lichtenstein målade efter förlagor av Heath. Lichtenstein plockade lösryckta rutor ur gamla krigsserier och förstorade dem. Lichtenstein tjänade miljoner, Heath fick ingenting, och det nämndes inte att det egentligen var han som tecknat bilderna.
Själv tänker jag inte främst på Lichtensteins tavlor när jag ser Russ Heaths namn. Jag tänker på två helt andra grejor – vilka de flesta nog inte tänker alls på.
Tecknade westernserien Latigo

Dels tänker jag på ett äventyr med Stan Lyndes Latigo som gick i Fantomen. Latigo var den westernserie Lynde skapade efter att han lämnat Rick O’Shay. Det var en ganska traditionell western, ibland lite väl präktig och religiös, men ett avsnitt tyckte jag var fantastiskt bra. Jag har inte läst om serien sedan den trycktes i Fantomen och jag har inte tidningen tillgänglig (om jag nu råkar ha den), men jag vill minnas att den handlar om Latigos bakgrund. Serien var tuffare än vanligt – och den var fantastiskt snyggt tecknad. Russ Heath hade assisterat Stan Lynde på avsnittet, och jag minns att jag reagerade på att den var signerad av dem båda två.

Tjusig Jonah Hex

… Men framför allt tänker jag på tidningen Jonah Hex Spectacular #1 från 1978. Denna tidning innehöll serien “The Last Bounty Hunter” av Michael Fleisher och Heath. Det här är serien om Jonah Hex död. En märklig, stämningsfull och bisarr serie med osedvanligt tjusiga teckningar av Heath. Den åldrade prisjägaren Hex dödas, stoppas upp, och ställs ut på ett kringresande tivoli.
1947 fick Russ Heath anställning på Timely Comics, förlaget som senare blev Marvel Comics. För Timely ritade Heath en rad westernserier, men även superhjälteserier. Senare hamnade han på DC Comics, åt vilka han ritade krigsserier.

Invald i seriernas Hall of Fame

Russ Heath jobbade även åt andra förlag, det hände att han assisterade Harvey Kurtzman och Will Elder på deras Little Annie Fanny i Playboy, han jobbade med dagspresserier, och han tecknade annonser. Heath tilldelades flera priser under sin karriär och 2009 valdes han in i The Will Eisner Comic Book Hall of Fame.

Skriven 2018-08-25

print

Våra samarbetspartners