THE HAPPYTIME MURDERS

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Brian Henson
I rollerna: Melissa McCartney, Elizabeth Banks, Maya Rudolph, Leslie David Baker, Joel McHale

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-08-22

Mupparna har blivit barnförbjudna? Inte riktigt. Inga av de välkända figurerna från den legendariska tv-serien och filmerna medverkar i The Happytime Murders. Sant är dock att dockskaparen Jim Hensons son Brian har använt varumärket och looken för att göra en synnerligen vuxen film noir utan spärrar vad gäller sex, våld och språk.

Ett modigt eller dumdristigt företag? Tja, säg det. De amerikanska kritikerna är inte förtjusta. Årets värsta film, stönas det från flera håll. För närvarande ligger uppskattningsgraden på Rotten Tomatoes också mycket riktigt på kassa tjugoen procent medan drygt hälften av vanliga dödliga trots allt gör tummen upp. För egen del vågar jag mig på att precis låta betyget mödosamt kravla upp till ett överbetyg. Tala om att gå emot strömmen.

Platsen är ett alternativt Los Angeles där människor och dockor lever sida vid sida. I diskriminerad disharmoni, bör tilläggas. I handlingens centrum finner vi Phil Philips, privatdeckare på dekis. En gång i tiden var han stadens första docka med polisbricka, men ett misstag med tragiska följder satte stopp för karriären. Fast nu står han i begrepp att hamna i hetluften igen. Någon går nämligen runt och tar livet av alla medverkande i den sedan länge nedlagda matinépräglade dockserien Happytime. Vem och varför är frågan, och för att lösa mysteriet förs han ihop med sin gamla polispartner Connie Edwards i Melissa McCarthys skepnad.

The Happytime Murders är som sagt var barnförbjuden. Så varför då ha några spärrar? Frågan är inte min. Däremot inbillar jag mig att Brian Henson vid något tillfälle ställt den till sina närmaste medarbetare. För filmen vältrar sig i sådant som ständigt upprepande av inte helt okända ordet fuck, grafiska sexscener och dockor som får huvudet avskjutet, och på det hela taget är det här mycket roligare än det låter.

Bland filmens höjdpunkter kan nämnas sådant som en brutal massaker i en porrbutik där fluffet flyger samt en totalt okontrollerad och tillika sanslös ejakulering på ett kontor, och de som nu inte tycker detta låter tilltalande rekommenderas att se något annat istället. För The Happytime Murders är utan tvekan något som gjort för de med speciell smak. Således bör undertecknad också vara inkluderad där. För jag väljer trots allt att ignorera allt gnäll på Henson och gänget, och gör en ogenerad tummen upp istället.

Skriven 2018-08-28

print

Våra samarbetspartners