CHURCHILL

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Jonathan Teplitzky
I rollerna: Brian Cox, Miranda Richardson, John Slattery

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-12-08

Winston Churchill är en stor personlighet, kanske en av världens mest kända sådana. Historiska personligheter av den storleken är ofta mer myt än människa. Denna aktuella film försöker visa upp människan Churchill men bygger snarare på myten om honom. Detta är ingen biografi-film som täcker hela huvudpersonens liv utan sätter hans inblandning i Dagen D, den avgörande vändningen i andra världskriget, i fokus. Churchill koncentrerar sig på en Churchill i gungning, hans förminskade och ständigt minskande roll i planeringen av attacken ger oss en bitter och orolig huvudrollfigur.

Att Churchill inte tyckte attacken var en bra idé illustreras och kommuniceras effektivt även om den det behövs en hel del förkunskaper, om både mannen ifråga och läget i andra världskriget vid tidpunkten, för att riktigt förstå alla nyanser som filmen vill förmedla. Manuset och regin är högst duglig om än mer av det bruksmässiga än innovativa slaget, vad som istället blir höjdpunkten är skådespeleriet. Brian Cox är fängslande som Churchill, med ett uttryck som hittar rätt både i manusets mytuprätthållande stunder och i stunder som visar på stor sårbarhet. Det är i de sistnämnda stunderna, där individen kontrasteras mot historiskt signifikativa skeenden, som filmen bränner till på riktigt. Detta är inte enbart tack vare Cox utan också den utmärkta ensemble av skådespelare som har samlats för att levandegöra birollerna, speciellt John Slattery, Miranda Richardson och James Purefoy skiner som Dwight Eisenhower, Clemmie Churchill och kung George VI.

Churchill som film är stundvis seg som en medioker historiebok, utan känsla av verkligt liv, men höjs av den vigör som skådespelarna ingjuter i sina väldigt omskrivna och omtalade rollfigurer.

Skriven 2017-12-08

print

Våra samarbetspartners