MANNEN FRÅN HONGKONG – aningen slarvig och tafflig, men actionscenerna är vildsinta och kreativa

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Man from Hong Kong
Regi: Brian Trenchard-Smith
Skådespelare: Jimmy Wang Yu, George Lazenby, Hugh Keays-Byrne, Roger Ward, Rosalind Speirs
Land: Australien, Hongkong
År: 1975
Genre: Action, Äventyr, Drama
Längd: 106 minuter
Format: Blu-ray, VOD
Distributör: Retro Film
Betyg: 3

Om man brukar titta på YouTube-kanalen Trailers from Hell torde man vara välbekant med Brian Trenchard-Smith. På Trailers from Hell kommenterar diverse regissörer, producenter och annat filmfolk just trailers, ofta på ett underhållande och lärorikt sätt. Trenchard-Smith medverkar flitigt, han är en engelsman som ger ett sympatiskt intryck, han berättar väldigt personligt, kunnigt och ingående om de olika filmerna han tar upp – han låter lite grann som en vältalig brittisk lärare.

Trenchard-Smith må vara engelsman, men 1965 flyttade han till Australien, och han blev snart en av grundpelarna inom det som kallas ozploitaion – det vill säga, australisk B-film. Han är troligen mest känd för att 1983 ha gjort BMX –Bandits med en 15-årig Nicole Kidman, men han har betydligt fler filmer.

Totalförbjöds i Sverige

Mannen från Hongkong från 1975 var Brian Trenchard-Smiths långfilmsdebut. Den totalförbjöds i Sverige – vilket inte säger så mycket om filmen. Statens Biografbyrå klippte i eller förbjöd nästan allt som innehöll kampsport, karate och rövkrok. Mannen från Hongkong må vara en våldsam, actionpackad film, men den är mer tjoflöjt än chockartat våldsam. Jag kan inte påminna mig om att filmen släpptes på VHS i Sverige (jag kan ha fel), vilket gör denna DVD till den första svenska utgåvan.

George Lazenby som knarkkung

George Lazenby, som inte dyker upp förrän 33 minuter in i filmen, spelar den ondskefulle Jack Wilton, Sydneys knarkkung. Det är alltså inte han som är hjälten, mannen från Hongkong. Roger Ward och Hugh Keays-Byrne, som båda var med i Mad Max, 1979, spelar två poliser som behöver hjälp med att stoppa knarkkungen, så de skickar efter Inspector Fang Sing Leng från Hongkong.

Vildsinta och kreativa actionscener

Fang Sing Leng spelas av Jimmy Wang Yu, välkänd från kung fu-filmer som One Armed Swordsman, One Armed Boxer och Master of the Flying Guillotine. Han pratade dålig engelska, och är därför dubbad av Roy Chiao. Inspelningen av Mannen från Hongkong var inte helt lätt, eftersom det snabbt skar sig mellan Brian Trenchard-Smith och Jimmy Wang Yu, som tydligen inte var helt lätt att ha att göra med.

Det finns inte så mycket att säga om handlingen i den här filmen. Den går från en actionscen till nästa. Bitvis är filmen en parodi på James Bond. Actionscenerna är ofta vildsinta och kreativa, men samtidigt känns filmen aningen slarvig och småtafflig, vilket antagligen beror på att filmskaparna var relativt gröna.

Ledmotiv som klättrade på listorna

Filmen är en samproduktion mellan Australien och det klassiska bolaget Golden Harvest i Hongkong. 50 000 australiska dollar av budgeten gick till det brittiska bandet Jigsaw, som bidrog med filmens ledmotiv; Sky High. Det här är en härligt svängig låt som klättrade högt på världens topplistor – låten blev betydligt mer populär än filmen.

En riktigt trist snubbe

Mannen från Hongkong är en kul och underhållande film med en rad fantastiska inslag, men den faller lite på Jimmy Wang Yu i huvudrollen. Han är en riktigt trist snubbe, nästan helt befriad från all form av charm. Brian Trenchard-Smith själv är med i en liten roll som skurk, han åker på ordentligt med bank.

Skriven 2021-08-23

print

Våra samarbetspartners