THE FIRST PURGE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Gerard McMurray
I rollerna: Marisa Tomei, Lex Scott Davis, Luna Lauren Velez

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-07-06

The Purge är en av de mest intressanta följetongerna inom den moderna actiongenren därför att den inte bara levererar pang-pang utan också fungerar som en mörk spegel av vår tid och den turbulens som råder på de flesta plan idag. Extremismen lever och frodas till höger och vänster på världskartan men den är inte självförsörjande utan får sin näring av inkompetenta politiker som gödslar med ogenomtänkta beslut. Detta är fjärde omgången The Purge som alltså är en prequel ger oss bakgrunden till det bloddrypande experimentet som är ämnat att återställa balansen i ett samhälle som är på väg att haverera.

Poängen är att människor under 12 timmar får ge utlopp för sina mest djuriska instinkter och således komma undan med t.o.m mord. Regeringen börjar med att begränsa experimentet till Staten Island men för att vara säkra på att tillräckligt många tar chansen och likviderar varandra sätter de in legosoldater för att hjälpa till på traven.

Som politisk satir var det onekligen att koppla ett hårt grepp på dagens USA och det fungerade inte minst därför att publiken själva kunde fylla i bilden där fiction tar slut och verkligheten tar vid. Eftersom detta handlar om början till “reningen som man kallar experimentet” vet vi att regeringen är nöjd med utvecklingen och agerar därefter.

Som fungerande actionrulle finns det väl inte något som går förlorat och att alla hjälttar och hjältinnor är färgade aktörer (Joivan Wade och Lex Scott Davis t.ex) ökar väl tyngden på filmens politiska budskap inte minst därför att de får meja ner en skara Ku Kux Klan beklädda mördare som är ute för att rena. Som politisk satir med en udd av svart humor har historien tyvärr nu börjat tappa sin vassa udd och det är bara vid några tillfällen den tränger sej in mellan actionsekvenserna som sagt är både många och långa.

Skriven 2018-07-04

print

Våra samarbetspartners