JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: J.A. Bayona
I rollerna: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Jeff Goldblum, James Cromwell, Toby Jones, BD Wong, Rafe Spall

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-06-08

De var här före oss och ser vi inte om vårt hus kommer de att vara här långt efter oss också. Dessa visdomsord lägger ribban för budskapet och sensmoralen i den senaste omgången Jurassic World som ju Steven Spielberg gjorde en klassisk avspark med för inte mindre än 25 år sedan.

Historien har ju återanvänds med varierat resultat flera gånger för att nu alltså konsekvent visas i naturlig 3D. Spielbergs ursprungliga poäng med att vi skall vara mycket försiktiga med vilka urkrafter vi sätter i rörelse har naturligtvis samma legitimitet i dag som för 25 år sedan. Ja det lär ju t.o.m vara en oroligare värld än då.

Under förespegling att vilja rädda dinosaurierna undan ragnarök och svavel fraktar man dem till fastlandet där bovarna i dramat naturligtvis har helt andra girigare baktankar i beredskap. Tänk vilka vapen dessa urtidsmonster skulle bli man kunde ju t.o.m tänka sej dem ersätta kärnvapnen. Nåväl lyckligtvis finns Bryce Dallas Howard och Chris Pratt till hands även om ingen av dem kan räknas som Guds gåvor till filmkonsten.

Det är ju inte för deras skull en ny generation bänkar sej för att se vilken lavin Spielberg satte i rörelse. Givetvis är inte de gigantiska urtidsmonstren lika banbrytande längre eftersom mycket har hänt på filmfronten under 25 år. I princip kan Hollywood trolla fram de flesta effekter ur hatten idag men det förändrar inte det faktum att Jurassic Park fortfarande är en fungerande grogrund för en perfekt så kallad popcornrulle d.v.s vår tids svar på min barndoms matinéer. Action, action och åter action mer än 3 minuters dialog så är det en “snackefilm” vi ser om ni förstår vad jag menar.

Skriven 2018-06-06

print

Våra samarbetspartners