ANGEL HAS FALLEN

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Ric Roman Waugh
I rollerna: Gerard Butler, Morgan Freeman, Jada Pinkett Smith, Nick Nolte, Danny Huston

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2019-08-23

Före detta stuntmannen, numera manusförfattaren och regissören Rick Roman Waugh har tagit över bakom kameran efter svenske Babak Najafi. London has Fallen har blivit Angel has Fallen. Vilket betyder att presidenten är illa ute igen, och slitne Gerard Butler måste för tredje gången fixa biffen och världsordningen. Som gjort för att en och annan kollega i vanlig ordning ska oja sig över eventuell amerikansk patriotism förstås. Fast den som väljer att avhålla sig från detta kommer att finna en välgjort hårdkokt actionfilm bestående av lika delar åttio- och nittiotalskänsla som levererar godset utan krusiduller, men med en budget som möjliggjort det spektakulära i bakfickan.

”Vår” hjälte, secret serviceagenten Mike Banning är en bruten man. Bokstavligen och så till den grad att farbror doktorn mer eller mindre varnar honom rätt ut för att förlamning kan bli resultatet om han inte tar det lugnare. Just därför ligger det nära till hands med ett chefsjobb bakom skrivbordet på just Secret Service.

Fast innan någon hinner yppa ordet terroristattack attackeras presidenten i samband med en fisketur via en imponerande drönarattack modell kolossalformat. Ett tjugotal agenter mejas ner och den ende som överlever är Banning. Gissa om de levande bevisen och därmed misstankarna faller på just honom. Särskilt som presidenten hamnat i koma och inte kan bedyra hans oskuld.

Banning står ensam, men en superagent vet alltid råd i svåra lägen. Vad han initialt inte vet är dock att det inte är att den ytterst välorganiserade attacken har sina rötter i hans närmaste personliga krets, och det finns miljarder monetära skäl för den skyldige att förråda vänskapen.

Som alla förstår är Angel has Fallen så långt ifrån en dejtingfilm man kan komma. Det är jagande, slagsmål, explosioner och skjutande så blodet skvätter i parti och minut. Men säga vad man vill, det hela är inte sällan snyggt iscensatt.

För att uppväga allt detta betonas Bannings mjuka sida mot den älskade frun och deras lilla bebis då tillfälle ges också. Likaså finns här en nästan rörande uppgörelse mellan honom och den åldrade frånvarande pappan i Nick Noltes skepnad också, men annars vankas det inte mycket lugn och ro. Eller direkta twists för den delen.

Nej, istället har den kanske största dramatiken försiggått bakom kulisserna. I samband med promotandet av filmen fick journalisterna nämligen strikta restriktioner om att inte fråga skådespelarna om politik. Allt för att inte alienera någon potentiell publik i ett extremt polariserat USA – läs Trumpisterna.

Å andra sidan är Angel has Fallen ganska tydlig med var den står utan att något sägs rätt ut. Jag menar, den privata militärstyrkan av Blackwatertyp och en viss skrupellös politiker på hög post som skildras i filmen ger tämligen tydliga associationer om tidsandan och varifrån inspirationen kommer. Så ur den aspekten är det lustigt att en film som på många sätt är så pass konservativ och – faktiskt – i positiv mening patriotisk ligger illa till för att få bannor från en stor del av sin egentligen potentiella målgrupp.

Skriven 2019-08-21

print

Våra samarbetspartners